Грижа за детската кожа през лятото

Вероятно вашият малчуган изглежда очарователно в шарения си бански на морския бряг. С топлото време обаче идват и рисковете за неговата нежна кожа. В това число влизат вредните слънчеви лъчи и насекомите.

 

За да се погрижите за кожата на детето си, можете да направите следните неща:

 

Слънчеви изгаряния

 

Детската кожа е много тънка и деликатна и лесно може да изгори. Както знаете, слънчевите изгаряния са вредни за кожата, а и много болезнени. Не много хора знаят това, но сериозното слънчево изгаряне в детска възраст може да удвои риска от развитието на меланома в по-късен етап от живота. Ето и защо слънцезащитните продукти са се превърнали в необходимост през лятото, особено когато става дума за децата.

 

• Как да третирате?

 

Първо охлаждайте кожата внимателно, като слагате студена мокра кърпа на изгореното място за 10-15 мин. 3-4 пъти дневно, докато червенината изчезне. След това успокоявайте кожата с гел от алое вера или лек хипоалергенен хидратиращ крем. Винаги се консултирайте с лекар, ако слънчевото изгаряне е по-тежко.

 

• Как да предпазите кожата?

 

Когато става дума за превенция от изгаряне, има много неща, които можете да направите. Сложете на малкото си съкровище шапка с широка периферия и леки памучни дрехи. 15-30 мин. преди да излезете на слънце, го намажете със слънцезащитен крем с фактор SPF 30 или SPF 50. Хубаво е слънцезащитният продукт да е водоустойчив.

 

Ако детето ви е под 6 м. възраст, внимавайте с излагането на слънце. Дръжте бебето на сянка и заложете на дрешки с дълъг ръкав, които да пазят кожата му от слънчевите лъчи. Независимо от възрастта на детето, мажете кожата му със слънцезащитния продукт на всеки 2-3 ч. и веднага след излизане от водата.

 

Топлинен обрив

 

Обривите от горещината са често срещан проблем при децата. Те се появяват под формата на ситни червени пъпчици по лицето, шията, подмишниците и горната част на торса. Обривите се появяват заради запушване на порите на потните жлези. Те предизвикват сърбеж и дискомфорт.

 

Четете още: 5 причини децата да спрат да спортуват – част 1

 

• Как да третирате?

 

Първо охладете кожата с хладка вода. Използвайте мек сапуни и лосион или пудра. Обикновено обривът избледнява в рамките на седмица. Ако обаче забележите подуване или пустули, това може да са симптоми за гъбична или бактериална инфекция, така че потърсете лекар.

 

• Как да предпазите кожата?

 

Не позволявайте детето ви да прегрява. Когато навън е много горещо, намалете времето, което то прекарва в слинг или го носите на ръце, тъй като топлината на тялото ви в комбинация с липсата на проветряване може да доведе до топлинен обрив. Обличайте го винаги в леки, тънки памучни дрехи.

 

Ухапвания от насекоми

 

Въпреки че повечето ухапвания от насекоми са безвредни, детето ви определено няма да се зарадва на постоянния сърбеж или болката от ужилване.

 

Четете още: 3 тайни на щастливите деца

 

• Как да третирате?

 

Измийте добре със сапун и вода ухапаната област. След това сложете студена, мокра кърпа, за да намалите оттока и болката. При сърбящи ухапвания, можете да използвате каламинов лосион. Ако забележите признаци на алергични реакции, като силна болка, подуване, затруднено дишане, уртикария или сърбеж по цялото тяло, обадете се на лекар възможно най-бързо.

 

• Как да предпазите кожата?

 

За бебета, по-малки от двумесечна възраст, най-добрата защита е да облечете новороденото в леки памучни дрехи с дълъг ръкав, дълги панталони, шапки и чорапки, за да спрете насекомите. Можете да покриете количката на бебето с мрежа за насекоми  и да се прибирате на закрито вечер, когато комарите са най-активни.

 

Добрата новина е, че можете да използвате някои видове продукти, предпазващи от насекоми, при деца над 2 м. възраст. За целта обаче се консултирайте с педиатър. Не ги прилагайте на бебешката кожа повече от веднъж дневно. Внимавайте препаратът да не доближава очите, устата или ръцете му. Когато се приберете, не забравяйте да измиете добре със сапун и вода.

Добави коментар