Грижа за бебешките зъбки

Зъбите могат да останат красиви и здрави през целия ни живот, стига да се грижим правилно за тях. Най-добрият момент да започнем това е още с тяхната поява. Изграждайки добри орални навици на детето си още докато е бебе, вие му давате шанса да запази доброто здраве на зъбите си завинаги.

 

Появата на един най-обикновен кариес, може да повлече след себе си още проблеми и да се стигне дори до загуба на зъб. Всъщност голяма част от проблемите със зъбите са причинени от бактерии.

 

Ако те се захванат на зъбчето, може да се образува кухина (дупка) в емайла, която да става все по-дълбока и по-дълбока, да причинява дискомфорт, да доведе до проблеми с храненето и дори говоренето. Такива състояния трябва задължително да бъдат лекувани. Добрата новина е, че кариесът е напълно предотвратим и лечим!

 

Важна част от грижата за зъбките е редовното премахване на плаката. Тя представлява белезникав слой, който се образува по повърхността на зъбите, когато не е на лице добра орална хигиена.

 

бебе, дете, зъби, кариес, плака

 

Тази плака може да причини кариес, понеже съдържа бактерии, които разграждат захарта, която е останала в устата. По време на този процес, се произвеждат киселинни вещества, които ерозират зъбите. Така започва образуването на кариес.

 

Тук ще ви представим най-ефективните начини да предотвратите това. Не забравяйте, че възрастта на детето ви също е от значение.

 

Четете още: Добро здраве за детската усмивка

 

Бебе

 

Бебетата могат да развият кариес когато спят с бутилка, пълна с всичко друго различно от вода. Захарите, които се съдържат в кърмата, адаптираните млека и различните сокове, могат да се натрупат около зъбките и да причинят появата на кариес.

 

бебе, дете, зъби, кариес, плака

 

По-добро решение по време на сън са биберонът или бутилката пълна с вода – това важи поне докато бебето навърши 3 г.

 

Мийте първите зъбки на бебето нежно и с малка, мека четка, като използвате много малко количество паста за зъби, най-много веднъж дневно – по-добре е вечер, преди лягане. Преди зъбките напълно да се покажат, можете да използвате марля, напоена с вода, за да почистите венците.

 

Четете още: Как да се погрижим за бебешките зъбки?

 

Заведете детето си на дентален преглед, преди да навърши 1 г. Там по-лесно ще научите правилните хигиенни техники, а зъболекарят ще може да огледа внимателно зъбите за детски кариеси. Освен това, може да ви препоръча добавки, ако е необходимо.

 

Дете

 

Когато бебчето ви навърши 3 г. можете да започнете да го учите да мие зъбките си с детска четка за зъби. Научете го да поставя паста за зъби колкото едно грахово зърно. Помагайте му, защото вероятно ще му е много трудно са се справи само. Това може да продължи и до 6 годишна възраст, когато децата придобиват по-добри двигателни умения.

 

бебе, дете, зъби, кариес, плака

 

Много е важно в този период да помогнете на детето си да развие здравословни навици, свързани с начина му на хранене. Количеството на натрупаната плака ще е много по-малко, ако ограничите газираните напитки и захарта. Като родител, е ваше задължение да възпитате тези добри навици в детето си. Не забравяйте, че вие му служите за пример. Детето ви трябва да приема захар по време на редовните хранения, а не между тях.

 

По време на редовните годишни стоматологични прегледи на детето ви, зъболекарят може да почисти добре зъбките, което да ги направи по-устойчиви на кариеси. Стоматологът може да покаже на детето ви как добре да се грижи за задните зъбки, защото там най-често се образуват кариеси, поради факта, че са доста по-трудно достижими за почистване. 

 

Снимки: demandaj, kadams54, The Lamb Family, boboroshi Foter.com

Добави коментар