Готово ли е детето ви за домашен любимец?

Когато избирате домашен любимец, имайте предвид на какъв етап от развитието си е вашето дете. Ако домашният любимец ще бъде негов и по този начин то се съгласява да се грижи за него, изберете животно, чийто нужди могат да бъдат задоволени от детето ви. Някои домашни любимци, като кучета и котки, изискват ежедневно внимание, те трябва да бъдат хранени, почиствани, и разхождани.

 

Други като риби, костенурки, птици, морски свинчета, хамстери, изискват по-малко грижи и могат да са добър избор за малкото дете, което трябва да научи от какви грижи се нуждае едно домашно животинче. Златните рибки се нуждаят например от хранене само веднъж на 2-3 дни, водата се сменя периодично, а кучето от друга страна, не може да се пренебрегне нито един ден.

 

Четете още: Как отглеждането на куче или котка намалява стреса

 

Също така, някои домашни любимци имат добронамерен характер спрямо децата. Например кучетата, като ретривърите и гончетата, обикновено са много нежни с децата, докато други породи като боксер, доберман, пинчер могат да бъдат непредсказуеми. Запознайте се с характеристиките на породата преди да изберете животно.

 

Пърхотът от някои животни (кожни клетки, косми, пера) могат да предизвикат алергична реакция при някои деца. Ако детето ви има алергии (екзема, сенна хрема, астма) или семейството има такава история, то изборът да имате  домашен любимец в къщата може да не е добра идея. Посъветвайте се с вашия педиатър или познат ветеринарен лекар за съвет.

 

Почти всеки вид домашен любимец е потенциален източник на болести, които могат да заразят детето ви. Всички влечуги, могат да пренасят салмонелни бактерии, които могат да причинят сериозна диария. Въпреки това, докато вашето дете поддържа добра хигиена, не забравя да измие ръцете си след игра с домашния любимец и преди хранене, вероятно няма да имате проблеми.

 

Деца с по-отслабена имунна система обаче, трябва да бъдат особено внимателни и като цяло да избягват домашни любимци. Купувайте домашни любимци само от реномирани развъдници и магазини. В противен случай можете да увеличите риска от закупуването на болно животно, което да застраши здравето не детето и на вас.

 

Четете още: Лекуват ли домашните любимци?

 

Преди да помислите за домашен любимец, обсъдете с детето си нуждите на животното, което включва грижите за него. Книги за грижите на домашните любимци от библиотеката или специализирани книжарници могат да му помогнат да разбере какво се очаква от него. Може да посетите приятел, който има домашен любимец, за да види детето, какво включват грижите за животното.

 

Как би трябвало да реагирате, ако детето ви изгуби интерес в грижата за животното след няколко седмици или месец след като сте го взели? Ако то поеме ангажимент да бъде основният човек, който се грижи, но не изпълнява задълженията си, може би някой друг в семейството трябва да е готов да поеме отговорността.

 

Ако не, нека детето ви разбере, че рискува здравето на животното, поради неговата небрежност и ако интересът му не се промени, можете да потърсите нов дом за животното, но в никакъв случай не го оставяйте на улицата.

 

Четете още: Как да построим терариум за влечуги? – Част 1

 

По време на тази дискусия, не бива да обвинявате детето си за всяка лична неадекватност („Ти си твърде егоистичен, за да се грижиш за животното“). Вместо това, кажете нещо като: „Кучето се нуждае от твоята грижа, но ти не спази обещанието си. Така че трябва да се намери друго семейство, което да се грижи за него“.

Добави коментар