Готово ли е вашето дете за спорт?

Готовността за спорт означава, че едно дете има физическата, умствената и социална подготовка за нуждите на спорта. Общите насоки могат да ви помогнат да изберете спорт, но е важно да запомните, че децата се развиват с различни темпове. Децата могат да се насладят повече на спорта, ако са развили своите физически умствени и социални умения.

 

Подходящо за деца от 2 до 5 години

 

Преди възрастта от 6 годинки, децата разполагат с основните двигателни умения за организираните спорове. Балансът и вниманието са ограничени, а визията и възможността за проследяване на обекти, не са напълно развити. Вместо това потърсете спортни дейности, които се фокусират върху основните умения – бягане, плуване, акробатика, хвърляне и улов. Тези умения могат да се подобрят, чрез активна игра, но се нуждаят от организирани спортни занимания.

 

Децата на тази възраст трудно задържат вниманието си и учат най-добре, когато изследват, експериментират и копират другите. Инструкциите трябва да са ограничени, забавно предадени и включващи пример. Конкуренцията е добре да се избягва. Родителите могат да бъдат добър модел за подражание и децата следва да бъдат насърчавани от тях.

 

Възраст от 6 до 9 години

 

На 6 годишна възраст, повечето деца имат основните двигателни умения за прости организиционни спортове. Въпреки това, все още може да липсва координация зрение – ръце, необходима за извършване на сложни двигателни умения и все още да не са готови да разберат и запомнят понятия като работа в екип и стратегии. Спортовете могат да бъдат адаптирани, да се играят на по-бавно ниво и да се съсредоточат върху основните двигателни умения. Това включва бягане, плуване, футбол, тенис, гимнастика, бойни изкуства, каране на ски.

 

Спортове, които изискват сложни визуални и двигателни умения, бързо вземане на решения или подробни стратегии и работа в екип (волейбол, футбол, баскетбол, хокей) ще бъдат трудни за младите играчи. Правилата трябва да бъдат гъвкави, за да благоприятстват успеха, действието и участието. В спорта трябва да се съсредоточите върху заучаването на нови умения, а не победа. Апаратурата и правилата трябва да са подходящи за малки деца. Например малки топки, по малки игрища, по-кратко време за игра и практика, по-малко деца да играят, честа смяна на позициите и по-малко внимание върху резултатите.

 

Възраст от 10 до 12 години

 

На възраст между 10 и 12 години повечето деца са готови за по-сложни спортове. Те имат двигателни умения и познавателна способност за спортове, които изискват комплексни двигателни умения, работа в екип и стратегии. Повечето експерти смятат, че спорта на тази възраст трябва да се съсредоточи върху развитието на умения, забава, участие, а не в конкуренция. Повечето деца биха предпочели да играят с губещия отбор, отколкото с печелившия.

 

Някои деца в тази възрастова група могат да са в началото на пубертета. През това време физическите различия между децата, особено момичетата на същата възраст, могат да бъдат драматични. Това може да доведе до различия в това, какъв спорт е подходящ за конкретно дете. Момчетата, които навлизат в пубертета по-рано ще бъдат временно по-високи, по тежки, по-силни. Това може да им даде физическо предимство, но това не означава, че те са талантливи и че ще продължат да се отличават в спорта.

 

Ако е възможно, те трябва да се конкурират с момчета с едни и същи физически способности. По същия начин момчетата които по-късно навлизат в пубертета, могат да изпитат временен физически недостатък в спорта. И това не бива да се разглежда като лиспа на талант и способности. Тези момчета трябва да бъдат насърчавани да се занимават със спортове с по-малко внимание към физическите размери – плуване, бойни изкуства, борба, някой спортове практикувани на пистата.

 

Също така бързият растеж може временно да засегне координацията, баланса и способността за извършване на някои умения. Имайте предвид, че това може да бъде разочароващо, ако това се разглежда като липса на талант и усилия.

 

Други насоки

 

– Влезте във форма и научете нови умения. Насърчавайте дацата си да участват в дейности, които развиват физическата форма и умения за заучаване на спортове. Дейностите трябва да са забавни и точно за възрастта им.

 

– Фокусирайте се върху веселието. Изберете спортни програми, които акцентират върху личното участие, разнообразие, успех и забавление, а не въху конкуренцията,строгите правила и победата. Това може да помогне на децата да останат заинтересовани и да искат да продължат.

 

– Оставете правилата. Техниките и правилата трябва да са точно за възрастта им. Ако не, те трябва да бъдат проверени и преработени.

 

– Уверете се, че безопасността е приоритет. Подходящи настройки, оборудване, защитно оборудване, програма за проектиране, както и правилата на играта са важни.

 

– Дръжте различията в ума си. Преди пубертета има много малко различия между момчетата и момичетатата в издръжливост, сила, височина или телесна маса и те могат да се състезават наравно. По време на пубертета, бъдете сигурни, че атлетите са добре съответстващи в контактните спортове, трябва да се обсъди големината на тялото и физическата зрялост както и хронологичната възраст.

 

– Процедирайте с внимание. Ранната специализация в един спорт, интензивното обучение, така и целогодишното обучение трябва да става с повишено внимание поради риска от претоварване и травми, психически стрес и напрежение.

 

– Тренирането само на един спорт намя да позволи на детето да развива различни умения.

 

– Изчакайте, докато децата ви са готови. Децата не трябва да тренират състезателни спортове, докато не осъзнаят собствената си стойност и това, че удоволствието не се основава на победата.

 

– Намерете добра спортна програма. Получаването на обратна връзка от други деца и родители, които са в програмите е много полезно. Опитайте се да проверите програмите преди да се присъедините към тях. А знак за най-добрата програма е децата да се забавляват.

Добави коментар