Готови ли сме за бебе?

Как да разберем дали сме готови да имаме бебе? Какво трябва да знаем, за да преценим наистина адекватно? Това са все добри въпроси, които е редно човек да си зададе, преди да предприеме толкова важна стъпка в живота си.

 

Отделете малко време, за да помислите над това и да разберете, дали наистина сте готови да имате бебче. Въз основа на посочените по-долу фактори, опитайте да си начертаете графа, в която да отбелязвате с да или не. Винаги взимайте под внимание това, че голяма част от нещата са много, много променливи.

 

Образование

 

Посещавате ли все още университет? Ако не, имате ли намерение да се връщате там за нова специалност или повишаване на квалификацията? Как това би се отразило на финансите, свободното време и взаимоотношенията ви? И, разбира се, какъв ефект би имало бебето върху образованието ви?

 

бебе, кариера, забременяване, готови

 

Кариера

 

Да, 20-те години са подходящи за забременяване, но освен това те са добър момент да си изградите кариера или поне да поставите основите на такава. Добрите новини са, че в наши дни е възможно да съвместите кариерата с бебчето си. Според проучванията, повече от половината жени се връщат на работа година след раждането. При жените със завършено висше образование, процентът скача до 75%. От друга страна, все по-често жените отлагат раждането за след 30-те си години, фокусирайки се върху кариерата си преди това. Вие какво смятате по този въпрос?

 

Четете още: Как ще разбера, че съм готова да бъда майка?

 

Забременяването

 

Колко безпроблемно ще е забременяването ви? Вероятно нямате представа, преди да започнете с опитите. Всъщност това може да отнеме месеци, дори години. Но не започвайте в опитите, преди да сте сигурни, че сте готови да станете родители след 9 месеца. По законите на Мърфи, в такива моменти се забременява от първия опит.

 

бебе, кариера, забременяване, готови

 

Връзката ви

 

Бракът не е лесно нещо, а да бъдете родители е още по-трудно! Лесно е да попаднете в капана на „бебето ще направи всичко по-хубаво!“, но това е генерална грешка. Каквито и проблеми да имате във връзката си, опитайте се да ги оправите преди да решите да си имате бебе. То няма да реши проблемите ви изобщо. Отделете малко време, в което да поработите над връзката си, след това купувайте кошара.

 

Пространство

 

Помислете и за пространството. Гарсониерата, в която живеете, може да ви се струва чудесно място за живеене, но вероятно ще ви е малко тясно там, ако станете трима. Можете ли да си позволите по-голямо жилище, в което да сте по-спокойни? Трябва да помислите и за това.

 

Четете още: Готова ли съм за ново бебе?

 

Приятели

 

Първите ли сте сред приятелския си кръг, които сте създали семейство или вашите приятели вече са се впуснали в сменяне на пелени и разходки в парка, тикайки бебешка количка? Това трябва да  е последното ви притеснение, но въпреки това не е лошо да го вземете под внимание. Раждането на бебче със сигурност ще промени плановете ви за петък вечер, както и събота, неделя, понеделник…

 

Но това, дали приятелите ви са готови за бебе или не, няма нищо общо с вас, важното е вие да се чувствате готови. Това, което е важно в случая е, готови ли сте да прекарате събота вечер у дома, гледайки „Цар лъв“ или бихте искали още известно време да се забавлявате в дискотеките?

 

бебе, кариера, забременяване, готови

 

Обмислете, огледайте от всички ъгли и постъпете като отговорен и трезвомислещ възрастен. Създаването на бебче е голяма отговорност. Готови ли сте да я поемете? Ако отговорът е „ДА!“, веднага се захващайте с опитите!

 

Снимки: Kostya Romantikov, be creator, Only Sequel Foter.com

Добави коментар