училище, дете, график, стрес

Готови за новата учебна година

Когато се подготвят за новата учебна година, много хора се фокусират върху неща като дрехите за училище, училищни принадлежности и т.н. Има обаче още няколко неща, които е добре да предвидите, за да помогнете на детето си да има една продуктивна и приятна учебна година.

 

Подгответе график

 

Училището вероятно ще има изготвен график с важни дати – от почивни дни и ваканции, до важни събития. Учителите вероятно също ще имат предвидена програма за учебния материал – входни нива, тестове, период за оформяне на оценки. За да се опитате да подредите цялата информация в един единствен график ще ви е нужно известно време, но си струва да структурирате предстоящия учебен срок или дори цялата година.

 

В наши дни не е нужно да правите всичко това на хартия. Можете просто да използвате Google календар, който услужливо ще ви изпраща напомняния, когато нещо предстои. Това ще понижи стреса, защото детето ви ще знае какво го очаква във всеки един момент и ще може да се подготви.

 

училище, дете, график, стрес

 

Помислете за здравето му

 

Ако детето ви не се грижи за здравето си, е много вероятно да боледува. Това може да повлияе върху успеха му, защото ще пропуска важни уроци. Опитайте се да подсилите имунната му система с някои простички метода, за да се чувства то щастливо и здраво.

 

Например, включете в графика му физически упражнения, приготвяйте здравословни храни, давайте му плодове вместо сладкиши, стимулирайте го да спортува от време на време. Разбира се, не е добре и да прекалявате. Просто насърчете здравословния начин на живот.

 

Хоби

 

Голяма част от деня на детето ви е ангажиран от училището. За него обаче е много важно да има в живота си нещо, което много обича да прави. Оставете избора на него. Има много варианти, от които да избере – от кино вечери и четене, до тичане сутрин в парка, танци или рисуване. Хобито на детето ви не трябва да е стресиращо или ангажиращо, а приятно и отпускащо. Нещо, което понижава стреса, а не създава такъв.

 

Четете още: Как да изберете правилната раница за детето си?

 

План за намаляване на стреса

 

Стресът е много голям проблем при учениците, особено в определени моменти от учебната година. Един ученик трябва да мисли за контролни, тестове, домашни работи и в допълнение – домашни задължения. Всеки човек преживява стреса различно.

 

училище, дете, график, стрес

 

Наблюдавайте детето си и вижте как то се държи и реагира в стресови ситуации и периоди. Много е вероятно то да няма представа как да намали стреса. Вие трябва да му помогнете, като му предложите различни варианти – нека по-често се отдава на хобито си, да се разходи с приятели, да слуша музика или каквото друго го кара да се чувства по-спокойно.

 

Четете още: Сутрешна рутина за ученика

 

Разговаряйте с него на тази тема и подхождайте с разбиране. Дори и неговите проблеми да изглеждат маловажни за вас, не забравяйте, че за него не са.

 

Снимки: Fortimbras, Hind AlRabiah ♥, Lon2000 Foter.com

Добави коментар