Готова ли съм за бебе?

Сигурно често се питате дали сте готови да имате бебе. Истината е, че човек рядко се чувства съвсем готов да направи тази крачка. Има различни фактори, които влияят на отношението към този въпрос – финансово положение, социален живот и нагласата. Може би трябва да си отговорите на следните въпроси, за да прецените по-добре дали сте готови да си имате бебе:

 

Наистина ли съм готова?

 

Нека бъдем искрени. Възможно е желанието за бебе да се породи от външен натиск – вашите приятели опитват да имат бебе или вече са бременни, семейството ви говори постоянно за това, повтарят ви, че биологичният ви часовник тиктака или че ще сте в менопауза, когато детето ви е тийнейджър. Всичко това е вярно, но е възможно все пак още да не сте готови за тази крачка. Планирането на бременността трябва да е в точния момент – когато вие и партньора ви сте сигурни, обсъдили сте всичко и сте решили, че искате да станете родители. Ако и двамата сте на едно мнение и сте емоционално готови да имате бебе, време е да изхвърлите контрацептивите.

 

бебе, готовност, грижа, отговорност, сигурност, партньор, кариера

 

Искам ли бебе точно от този партньор?

 

Най-важно нещо е да не искате бебе, хранейки надежда, че то ще изглади отношенията с партньор ви. Вие трябва да сте сигурни в партньора си, връзката ви да е изпитана във времето, да си имате взаимно доверие и да се разбирате добре, дори и да нямате сключен брак. Имайте предвид, че идването на бебето само ще подсили отношенията ви – ако преди това са били хармонични, ще станат още по-хубави и искрени, но ако сте имали много проблеми и дрязги, те вероятно ще се задълбочат.

 

Четете още: Спортът преди забременяване

 

Какво бих пожертвала?

 

Бебето ще изисква много време, внимание, любов и грижи. И вие с партньорът ви сте тези, които трябва да му ги осигурят. Ако не сте от онези двойки, които успяват да се виждат само през уикендите, защото през другото време не се засичат (работното им време се разминава) или пък от супер конкуриращите се двойки, в които всеки се стреми да надмине партньора си, трябва да ударите спирачките и да решите, че бебето ще е на първо място. Най-малко единият от вас трябва да пожертва работата си временно – докато очаквате бебето и малко след това. Да си го кажем искрено – вероятно това ще сте вие.

 

бебе, готовност, грижа, отговорност, сигурност, партньор, кариера

 

Достатъчно стабилна ли съм финансово?

 

Финансовото ви състояние е стабилно. Имате спестявания и поне минимална сигурност. Замислете се – в състояние ли ще сте да издържате още един човек? Замислете се само колко е скъп животът, образованието…

 

Четете още: Да се подготвим за бременността разумно

 

Гледайте на тези разходи в дългосрочен план, защото те няма да свършат, когато бебето ви тръгне на детска градина или училище, а напротив. Ще стават още повече. Ако смятате, че ще се справите с постоянния недостиг на пари и с промените в начина ви на живот – значи сте финансово готови да си имате бебче.

 

бебе, готовност, грижа, отговорност, сигурност, партньор, кариера

 

Ами когато бебето се роди?

 

Едно от големите предимства на това да живеете близо до родителите си е, че ще можете винаги да оставите бебето си в сигурни ръце, когато се налага да свършите нещо. Бъдещите родители, които живеят далеч от семействата си или нямат близки роднини, които да помагат, трябва да прекъснат работата си и да вложат цялото си време, внимание и грижи по новото бебе. И това не трябва да е избор, за който да съжалявате някой ден. Трябва сериозно да се замислите дали сте готови за момента, в който вашето бебе няма да е само проектоплан, а истински, жив човек, който се нуждае от вас – постоянно. Ако отговорът е да, значи определено ви е време да си имате бебе!

 

Снимки: pedrosimoes7, Eduardo Amorim, gwilmore Foter.com

Добави коментар