Готвенето и работещите майки

Събуждане, закуска, подготвяне на обяд, обличане на децата, воденето им на училище, работа, взимане на децата от училище, домашни, пране, вечеря – пропускаме ли нещо? Вероятно покрай всички тези задължения, не ви остава време да приготвите вкусната и здравословна храна, която ви се иска. Предлагаме ви няколко начина да оптимизирате времето за приготвяне на храната, когато програмата ви е изцяло запълнена:

 

• Планирайте предварително

 

Ако планирате предварително, вие ще се храните по здравословно, ако не го направите – по-често ще се храните с „боклуци“. Неделя обикновено е ден за почивка, но може би е време и да направите едно посещение на магазина и да напазарувате с предварително съставения ви списък. Признайте си – колко пъти сте ходили до магазина без списък и просто сте разчитали на това, което ви хрумне? Ако не планирате предварително покупките си, може да се наложи през седмицата да ядете храни, които не са толкова здравословни.

 

• Разгледайте рецепти за през седмицата

 

Намерете няколко сайта за здравословно готвене и ги посещавайте редовно. Нахвърлете рецепти за седмицата и ги добавете в списъка си за пазаруване. Това е по-лесния вариант, отколкото всеки ден да се чудите какво да сготвите.

 

Вижте още: Защо минералите и хранителните вещества са важни за оралното здраве?

 

• Приготвяйте здравословни ястия

 

Независимо дали сте фокусирани върху здравето или не, всеки се нуждае от здравословна храна. В действителност, здравословното хранене отнема стреса от създаването на нови рецепти всеки ден. Правете поне по едно здравословно ястие всяка седмица, а през останалото време приготвяйте питателната храна, която семейството ви обича.

 

• Запазете лесните рецепти

 

Като работеща майка сложните ястия, просто не се получават. Може да обичате да експериментирате с нова рецепта всяка седмица, но все пак избирайте по-прости рецепти. Минутното здравословно готвене може да се превърне в стресиращо в момента, в който се върнете към преработените храни. Ако се придържате към простите рецепти това ще ви позволи да се храните здравословно и да спестявате от бюджета си.

 

Вижте още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

• Започнете да се упражнявате

 

Може би си мислете – какво общо имат упражненията със съветите за готвенето? Посвещавайте 30 мин на ден за упражнения – било то разходка, джогинг, или други упражнения. Когато тренирате, вие искате да нахраните тялото си с питателна храна, искате да планирате ястията си, така че да са здравословни и поставяте здравето си като приоритет. Има тенденция, когато забравяте упражненията, да забравяте и здравословното хранене. А това се отразява и на семейството ви.

Добави коментар