Горещи вълни при мъжете

Когато споменем горещи вълни, първото нещо, за което се сещаме са жени в менопауза. Но вярвате или не, мъжете изпитват същия дискомфорт. Всъщност, според Harvard Medical School (HMS), въпреки че мъжете по-рядко изпитват горещи вълни, отколкото жените, някои мъже на средна възраст наистина страдат от тях.

 

Приблизително 70% от жените получават горещи вълни по време на менопаузата, когато нивата им на естроген намаляват драстично. Хормоните са основният виновник за горещите вълни както при жените, така и при мъжете, въпреки че мъжете не изпитват рязък спад в нивата на тестостерона с напредване на възрастта.

 

Нивата на тестостерона намаляват само с около 1%, след 40 годишна възраст. Ето защо, по-голяма част от мъжете нямат горещи вълни.

 

Все пак можете да имате горещи вълни, ако например в момента се лекувате от рак на простата. Тестостеронът стимулира растежа на клетките на простатата, така че терапията намалява неговите нива, за да помогне при лечението на рака. Ето защо, когато нивата на тестостерон намаляват, горещите вълни са по-чести.

 

Четете още: Страничните ефекти от ниските нива на тестостерон

 

Симптоми при мъжете

 

Въпреки че производството на хормони при мъжете и при жените се различава, симптомите на горещите вълни са еднакви и при двата пола. Те представляват внезапно усещане за топлина, което води до изчервяване – най-интензивно в зоните на главата и тялото. Силното изпотяване и зачервяване на кожата може да придружава тези симптоми.

 

Симптомите могат да отминат бързо, средно след около 4 мин, и завършват със студена пот. При някои мъже и жени тези симптоми са рядкост, но други страдат от тях по няколко пъти дневно.

 

При повечето мъже, вълните изчезват в рамките на 3 до 4 месеца след края на лечението. Мъжете, подложили се на терапия могат да продължат да страдат от тези симптоми.

 

Четете още: Терапия за мъже – тестостерон

 

Как се лекуват горещите вълни при мъжете?

 

Някои лекарства могат ефективно да се справят с горещите вълни при мъжете, които имат рак на простатата. Мъжете, страдащи от горещи вълни, могат да получат облекчение, като започнат да приемат женски хормони.

 

Горещите вълни при мъжете не винаги са достатъчно сериозни, за да се нуждаят от лечение, така че ако имате съмнения, по-добре изчакайте. Макар и да сте мъж, това не ви прави имунизиран срещу горещи вълни, но можете да бъдете спокоен, знаейки, че симптомите са лечими. Обсъдете всичко с вашия лекар, преди да предприемете каквото и да било.

Добави коментар