Говорете с вашия тийнейджър за наркотиците

За родителите понякога е доста трудно да говорят за наркотиците с детето си. Използвайте тези съвети, които ще ви помогнат да проведете отворен разговор с вашия тийнейджър:

 

Информирайте се за наркотиците

 

Уверете се, че знаете достатъчно за наркотиците, включително защо детето ви може да иска да експериментира с тях, така че когато започнете разговор, да сте добре подготвени. Информацията, която имате ще ви помогне да запазите спокойствие в кризисни ситуации.

 

Изберете подходящо време

 

Не започвайте разговора преди или след училище. Ако детето ви наистина взима наркотици, не говорете с него, когато е под влиянието им.

 

тийнейджър, наркотици, говор, дете

 

Използвайте възможностите за разговор, когато те се появят

 

Подходящият момент за разговор може да се появи когато се спомене този проблем по телевизията или в новинарските програми. Времето за хранене също е удобен момент за дискусии.

 

Говорете за вашите ценности и граници

 

Важно е за децата да знаят каква е вашата позиция относно вземането на наркотици. Изкажете мнението си ясно, така че да можете да поставите граници.

 

Четете още: Как да общувате с вашия тийнейджър

 

Никога не е твърде рано да говорите за наркотиците

 

Добре е да започнете да говорите за проблема преди детето ви да започне да експериментира с наркотици. Накарайте детето си да се почувства силно и независимо, така че да бъде в състояние да каже „не“ на наркотиците.

 

Избягвайте тактики за сплашване

 

Вашият тийнейджър най-вероятно познава повече хора, които вземат наркотици, отколкото вие, така че няма смисъл да казвате: „Пушенето на марихуана ще те убие“. Но ако посочите, че канабисът може да предизвика психични проблеми и употребата му кара хората да забравят и да губят мотивация, това изглежда по-реалистично за тях и може да има по-голям ефект.

 

тийнейджър, наркотици, говор, дете

 

Запознайте се с приятелите на вашето дете

 

Натискът от страна на приятелите е най-мощният фактор, който определя дали детето ви ще взима наркотици или не. Запознайте се с неговите приятели. Поканете ги у дома и се поинтересувайте какво се случва в живота им. Ако имате причина да мислите, че приятелите на детето ви използват наркотици, говорете с него. В този случай най-добре за него е да си намери нови приятели.

 

Покажете на тийнейджъра, че винаги ще го подкрепяте

 

По този начин, той може да бъде честен с вас за това, което е намислил, а не само да ви казва това, което искате да чуете.

 

Четете още: Тийнейджърска депресия – част 1

 

Изслушвайте тийнейджъра докато говорите с него

 

Разговорът с тийнейджъра може да бъде труден. Когато обсъждате наркотиците, не проповядвайте и не изнасяйте речи, не правете предположения за това, което детето знае или прави.  Нека то само ви разкаже за своите преживявания. По-лесно е да не говорите лице в лице, а рамо до рамо, като например, докато шофирате или приготвяте заедно вечерята.

 

Бъдете упорити

 

Не се провокирайте от думите на детето си. Не отлагайте разговора ако детето се ядоса, засрами или си тръгне. Мнението на родителя е важно за децата. Започнете темата, когато тийнейджърът се успокои.

 

тийнейджър, наркотици, говор, дете

 

Уверете се, че детето знае, че е отговорно за собствените си действия

 

Вие се опитвате да помогнете на детето си да направи добър избор относно наркотиците. Но само то може да каже „не“ на наркотиците. Детето ви трябва да е наясно, че вие го подкрепяте и ще бъдете до него, за да взема правилни решения.

 

Бъдете реалисти

 

Често се случва тийнейджърите да експериментират с наркотици. Не забравяйте, че само малка част от тези, които експериментират, стават зависими.

 

Четете още: Тийнейджъри и насилие

 

Не изпадайте в паника

 

Ако разберете, че детето ви е опитвало наркотици, първата ви реакция може да бъде гняв и паника. Изчакайте докато се успокоите, преди да го обсъдите с него и го направете по начин, който показва вашата любов и загриженост, а не гняв.

 

Снимки: Amy Fleming, AMELIA SPEED, Alex Dodd, demandaj Foter.com

Добави коментар