Гледните точки на един психолог и една истинска жена

Как да направите така, че мъжа, който ви е допаднал на първата среща, да поиска да има и втора, и трета, и .т.н? Как да го задържите занапред и да установите продължителна връзка? Защо някои жени не са способни да поддържат мъжкото любопитство дори няколко седмици, и как – в края на краищата – да „влюбим” в себе си мъжа? 

 

В една кратка статия едва ли може да се отговори на тези въпроси, но нека се опитаме да маркираме някои важни психологически особености на мъжа като цяло.

 

Психологът: Причините за това една жена да не може да задържи избрания мъж до себе си са много, но една от най-важните от тях се крие в свръх-активното женско поведение. Прекалената активност и проявяването на инициатива статистически може и да доведе увеличаване на запознанствата, но ако говорим за мъж, който да е до вас за дълго време, през което ви уважава и обича, то количеството на такива мъже при инициативно женско поведение е незначително – ако въобще го има.

 

Жената: Днес жените и мъжете са равнопоставени – както в професионален аспект, така и в личен план. Следователно ролите им също са равнопоставени. Активното поведение на жената е следствие на нейното себеосъзнаване и признаването на собствената си сила. Нейното свръх-активно поведение е породено по-скоро от увереност и вяра в собствените си възможности. Уважаващата себе си жена прави това, което тя пожелае, без да се съобразява с предразсъдъци и наложени стереотипи за поведение. Но тя винаги знае, кога да спре, а именно – когато осъзнае, че мъжът не е подходящ за нея или вече не и е интересен. Силната жена действа! (И плаши само неуверените мъже.)

 

Как да задържим мъжа?

Психологът: Особено ярко това си личи на етапа на запознанството.


Нека разгледаме един пример. Да допуснем, че имаме един и същ вестник. Част от неговия тираж разпространяваме безплатно по пощенските кутии. Втората част оставяме в чакалните на офиси и бизнес-центрове. Третата част продаваме. И трите части на тиража са с еднакво съдържание.

 

Жената: Самият факт, че жената се сравнява с вестник е недопустим. Игрите са интересни за малките деца, но когато става въпрос за сериозна връзка – отношенията трябва да са чисти. Истината винаги излиза наяве и ако жената си позволи да играе по-някакви правила и да следва чужди поведенчески модели – то със сигурност някой ден ще изгуби мъжа, който е спечелила посредством тях.

 

Психологът: Първия тираж от вестника е безплатен и без вашето съгласие е поставен в пощата – т.е. той ви е натрапен. Какво правят хората с такива вестници? Повечето хора въобще не ги четат и направо ги изхвърлят. В краен случай можете да се завиете нещо в тях, или да ги ползвате за пролетното измиване на прозорците. „Работят” ли такива инициативни, натрапени вестници, рекламите в тях водят ли до увеличаване на продажбите на рекламираните стоки и услуги? По-вероятно е отговорът на този въпрос да е отрицателен. По същия начин жените, които проявяват инициатива при запознанство, постоянно звънят по телефона с предложения за срещи едва ли се ценят достатъчно от мъжете. Това е правило №1 в отношенията – не проявявайте твърде голяма инициатива и не се „подлагайте”: заинтересованост – да, задържане на погледа – разбира се, кокетна усмивка – може, но никога не се представяйте при запознанство първа! Не канете на танц! Не молете да ви запознаят с интересния мъж, който е привлякйл вниманието ви! И никога не се обаждайте по телефона първа!

 

Жената: Мъж рядко би отказал на добре изглеждаща, умна, успяла и уверена в себе си жена. Ако тя реши да прояви инициатива – добре! Ако тя реши да се запознае с мъжа първа и да предложи среща – нека го направи. Но само в случаите, когато наистина харесва и цени себе си. Това се усеща от „силният пол”. Жената е свободна да избира  това не е право само на  мъжете. Така, че уверените жени трябва да се възползват от правото да действат, а не да стоят тихо и кротко и да се правят на свенливи. Нека лъчезарната усмивка премине и в предложение за среща! Тя взима – това, което пожелае…


Психологът: Да се върнем на вестника. Втория тираж е в офиси и бизнес – центрове. Само че в този случай никой не ви го натрапва в пощата или чантата – ако ви е интересно, можете да го прочетете след което да го върнете обратно на масата или стойката. Ако много ви е заинтригувал – можете и да го вземете със себе си. Да, и този вестник е безплатен, но за да го вземете е необходим минимален жест  на заинтересованост от ваша страна и така риска от това да бъде изхвърлен веднага е много малък. Аналогията в случая е с женско поведение, при което отсъства инициативност – но вместо това „крепостта пада веднага” и още на първата вечер дистанцията между мъжа и жената е преодоляна. Ухажването, неизвестността и несигурността са консумирани твърде бързо, и тази връзка – макар и по-добра от предната – е обречена в повечето случаи на бърз провал.

 

Как да задържим мъжа?

Жената: Да, мъжът иска да му бъде интересно, но жената иска същото. Има много по-подходящи начини да се разнообрази една връзка от игрите в отношенията. Много често мъжете и жените се объркват именно от неяснотата в чувствата. „Тя харесва ли ме или не ме харесва?”(и обратно). Мъжът както и жената са по-склонни да се отдръпнат още в началото на уж сериозната връзка, когато не са сигурни в чувствата на половинката си. Връзка, която се основава на несигурност е обречена, защото единият винаги ще се оглежда за втори вариант, ако първият пропадне. А, често близостта не само физическата, а и емоционалната са предпоставка за стабилна връзка още от самото начало. С няколко думи – откритите карти са най-добрият начин да разберете заслужава ли си да влагате енергия в отношенията си с този човек.


Психологът: И последната ситуация – вестника, който е закупен! Макар и срещу символичните 50 ст.,  този вестник се чете внимателно и отношението към него е съвсем различно. Рядко се изхвърля и човек обикновено търси неговото „второ приложение” в бита. Понякога дори запомнящи се статии и материали биват изрязвани и събирани в нещо като своеобразен вестникарски архив.

 

Жената: Жената не бива да се разглежда като инвестиция. Какво ще се случи, ако мъжът се бори неистово за жената на мечтите си и накрая я спечели? Ще загуби ли интерес, когато вече е постигнал целта си? Може би е по-добре интересът да е взаимен и инициативността да се проявява и от двете страни. Жената не е закупен вестник, който може да се изхвърли след прочитането му, а човек! Най-добре е мъжа да инвестира в собственото си мислене и развитие, а тя сама ще отиде при него, ако той е достоен за нея и отговаря на това, което търси.

 

Психологът: Каква голяма разлика във възприятието само поради различния начин на разпространение!

 

Третия пример е за такова женско поведение, при което на мъжа му са налага да прояви инициатива, да ухажва, да организира планове за вечерна и уикенда, да поднася цветя и да готви. Дори и да не му е чак толкова сложно да прави всички тези неща, то това поставя съвсем друга основа на отношенията между двамата – на мъжа му се  налага да се потруди, да импровизира, да се прояви като кавалер и по този начин да се бори за внимание и доверие!

 

Никой не обича да му се натрапват – било то безплатни вестници, спам или други хора! Обикновено ние ценим толкова повече онова, за което ни се е наложило да се преборим!

 

Жената: Уверената жена никога не се натрапва. Тя казва това, което желае без страх. Ако мъжът приеме – добре, ако не – така да бъде. Да, мъжът обезателно трябва да се потруди, защото проявата на внимание е знак, че той я харесва и цени, но тя също трябва да се потруди в отношенията, за да не се чувства никой ощетен.

 

Психологът: По същия начин, мъжа подсъзнателно иска да завоюва жената, да се пребори с трудностите и недоверието й. Ако вие чрез своето инициативно поведение му отнемете тази вродена възможност и потребност – то едва ли ще успеете да задържите неговото внимание и като разчитате на дълбоки и искрени чувства от негова страна.

 

Жената: Ако има дълбоки и искрени чувства, няма нужда от игри. Ако един мъж иска да си тръгне, никакво заучено поведение от страна на жената не би могло да го задържи. И обратно.

 

Психологът: Мъжът иска победата в тази игра, но още повече иска самата игра! Веднага да му признаете победата, като от първа среща паднете в краката му, признаете му чувствата си, отдадете му се – е все едно преди мача да му кажете крайния резултат! А повярвайте, за мъжете вече изиграните срещи са само статистика- но не и зрелище, което си струва да се види!

 

Жената: Жената не е трофей, нито награда. Уважаващата себе си жена никога не пада в краката на мъжа и дори да му признае чувствата си, то ще е с достойнство. Ако той не ги приеме – значи не е подходящ за нея. Ако той е „Влюбен” в играта, а не във вас – то все ще дойде момент, когато ще потърси друга плячка и ще започне нова игра.

 

А вие на каква позиция заставате?

 

Психологът: Р. Кирранов sun-hands.ru

Жената: Таня Димитрова (Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство)

 

Снимки: Michal Marcol, Ambro, photostock  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар