В риск ли съм от развитие на алергия?

Повечето хора развиват алергии по време на детството, но алергия може да се развие по всяко време, дори ако никой в семейството ви няма алергия. Някои бебета се диагностицират с назална алергия през първата година на живота си.

 

При други хора първата алергична реакция може да прояви доста по-късно в живота. В повечето случаи, назалните алергии се появяват преди 20 годишна възраст, но появата на симптомите може да се случи на всяка възраст, дори на 60 и 70 години, въпреки че това става много рядко.

 

Факторите, които могат да увеличат риска от назални алергии, включват:

 

• Цигареният дим. Децата, които растат в домове с цигарен дим имат по-висок риск от развитие на алергии.

 

• Родените в сезоните на полените. Някои експерти смятат, че бебета родени в сезоните с много полени могат да бъдат по-чувствителни към алергена и да развият алергия по-късно в живота.

 

Четете още: Кои са трите вещества, които могат да причинят кожни реакции?

 

• Излагане на алергени. Ранното излагане на алергени като плесени, цветен прашец, домашен прах, домашни любимци, хлебарки, както и някои видове храни, могат да увеличат риска от развитие на алергия.

 

• Бебе хранено от бутилка. Проучванията показват, че кърменето намалява честотата и тежестта на алергиите при децата.

 

Четете още: Какви са различните видове кожни алергии?

 

• Преждевременно родените бебета. Недоносените бебета имат по-висок риск от развитие на алергии по-късно в живота.

 

• Наличието на един или повече родители, които имат назални алергии. Децата имат 1 на 3 шанс за развитие на назални алергии, ако само един от родителите им има такива. Ако и двамата имат алергия, риска е почти 70 %.

Добави коментар