Вътреутробни манипулации при рискови бременности

Интервю с д-р Кристина Чачева, Акушер-гинеколог в МБАЛ „Надежда“, завършила в Бон, Германия и работила с едни от най-известните и изтъкнати специалисти в областта на пренаталната диагностика.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Д-р Чачева, в Болница Надежда се извършва кръвопреливане на бебе още в утробата на майката, може ли да ни разкажете малко повече, какво представлява самата процедура?

 

Д-р Чачева: Вътреутробното кръвопреливане е животоспасяваща процедура. Едно бебе в 25 гестационна седмица с тежка анемия поради Резус несъвместимост или поради други причини, което вече е със сърдечна недостатъчност има незначителен шанс да оцелее извън утробата. А ако не се отстрани анемията, шансовете му за оцеляване вътре в нея също са нищожни. Тоест единственото, което можем да направим за бебето е вътреутробно кръвопреливане.

 

Самото кръвопреливане наподобява амниоцентеза. Извършва се със същата тънка игла. Кръвта, която се прелива, се приготвя по специален начин и за това сме изключително благодарни на Националния център по трансфузионна медицина и на Клиниката по лъчелечение в ИСУЛ. Благодарение на тяхното съдействие можем да помогнем в такива случаи.

 

Тъй като с едно кръвопреливане не се отстранява причината за анемията, то трябва да се повтаря през определени периоди време. В някои случаи, успешно извършваме процедурата 5 пъти.

 

Четете още: Симптоми на извънматочна бременност

 

МТА: Разкажете ни конкретен случай – какво налага прилагането на вътреутробно кръвопреливане?

 

Д-р Чачева: Ще дам пример с бебенце, което имаше тежка анемия и вследствие на това сърдечна недостатъчност. Поради сърдечната недостатъчност то беше задържало вода в различни телесни кухини и в подкожието. Това състояние е опасно и предшества вътреутробна смърт на плода. Поради тази причина решихме по най-бързия начин да помогнем.

 

МТА: А какви са причините, поради които най-често се извършва подобна процедура?

 

Д-р Чачева: Анемия на плода, причинена от Резус несъвместимост (т.е. Резус позитивен плод, с Резус негативна майка, чиято имунна система, дошла в контакт с кръвта на плода, започва да образува антитела и да унищожава червените кръвни клетки на плода), майчина инфекция с Парвовирус В 19, Kell несъвместимост (също кръвногрупова несъвместимост, която води до много тежки анемии на плода), анемия поради преминаване на големи количества кръв от плода в кръвообръщението на майката.

 

МТА: Има ли превантивни терапии за такива състояния?

 

Д-р Чачева: Да, поне за Резус несъвместимостта съществува превантивна терапия и тя успешно се прилага днес. По тази причина, за щастие, не се налага често вътреутробно кръвопреливане. Това е така нареченото Анти-Д. С тази ваксина „лъжем“ имунната система на майката, че вече е произвела антитела срещу „вражеските“ червени кръвни телца на плода и те просто не се образуват.

 

Четете още: Хетеротопична бременност

 

МТА: Кой е до вас, в тези трудни задачи?

 

Д-р Чачева: Най-важната помощ получих от д-р Марина Михова от болница „Надежда“. Без нея нямаше как да се случи всичко това. Много е важно кой те подкрепя, когато провеждаш такива сложни и фини манипулации. Целият екип на МБАЛ Надежда е до мен. Колегите от Неонатология, поемат професионално щафетата след раждането, както и колегите от Университетската клиника по педиатрия.

 

МТА: Болница „Надежда“ развива един изключително интересен дял от пренаталната медицина – вътреутробна хирургия. На какво още могат да разчитат пациентите в тази насока?

 

Д-р Чачева: В МБАЛ „Надежда“ се извършва лазерно лечение при едоняйчни близнаци с фето-фетален трансфузионен синдром. Вече успешно бяха проведени такива процедури. Може да поставяме вътреутробно дренажи на бебета с тежки плеврални изливи или уретрални обструкции. Разполагаме и с нужното  оборудване и опит за поставянето на трахеален балон при бебета с тежка диафрагмална херния.

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

 

Добави коментар