бременност, вътреутробни операции, лазерна хирургия

Вътреутробната хирургия спасява бременности

Мнозина специалисти казват, че от гледна точка на възможностите на съвременната медицина днес живеем в бъдещето. Наистина лечението със стволови клетки, генетичната диагностика, създаването на органи с 3D принтери са само малка част от примерите за възможностите на науката и медицинската практика днес. Безспорно сред възможностите за лечение на доскоро смятани за неспасяеми състояния попадат и някои увреждания на плода и състояния на бременността, които вече подлежат на третиране чрез т.нар. вътреутробни операции.

 

Феталната лазерна хирургия представлява миниинвазивна процедура, която се прилага при различни проблеми на бременността, които могат да доведат до загуба на плода в майчината утроба или до раждане на дете с тежки увреждания.

 

Вътреутробна лазерна аблация – шанс за спасяването на нероден живот

 

Едно от най-честите приложения на вътреутробната миниинвазивна хирургия към момента е т.нар. лазерна аблация. Нейното приложение е при еднояйчни близнаци, споделящи една и съща плацента. Една на всеки пет от тези бременности е придружена от трансфузионен синдром.

 

бременност, вътреутробни операции, лазерна хирургия

 

При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове на двете бебета. Така едното се развива като „донор“, а другото е „реципиент“ на плацентарната кръв. Състоянието, обаче, застрашава живота и на двете бебета. В МК „Д-р Щерев“ прекъсването на такива сраствания на съдовете се извършва с помощта на лазерна технология, благодарение на което се раждат живи и здрави бебета.

 

Даряване на кръв и за най-малките

 

Вътреутробното кръвопреливане е манипулация, която се налага при усложнение на бременността, когато е налице конфликт между кръвната група на бебето и тази на майката (т.нар. резус несъвместима бременност). Характерно за това застрашаващо състояние е, че създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат. Това води до анемия на плода, а когато тя достигне определена граница, се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане.

 

Четете още: Резус-фактор несъвместимост

 

Анемията при плода може да се появи и в следствие на редица вируси или при наличието на многоплодна бременност. Благодарение на възможността за вътреутробно преливане на кръв подобни случаи вече са лечими и в България, като първото бебче след такава манипулация е успешно родено през пролетта на 2015 г.

 

бременност, вътреутробни операции, лазерна хирургия

 

Диафрагмалната херния е лечима

 

Диафрагмалната херния е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли през отвор в диафрагмата коремни органи. За щастие състоянието вече е лечимо, благодарение на достиженията на съвременната медицина. Специалисти от МК „Д-р Щерев“ в колаборация със специалисти по детска хирургия от други лечебни заведения дават шанс за живот на плод, диагностициран с това животозастрашаващо състояние.

 

През устата на бебчето, още в майчиния корем, специалистът по фетална медицина прониква и раздува под гласните му връзки балон-катетър. Процедурата се извършва чрез тънък едва 3,3 мм уред, наречен фетоскоп. Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият.

 

Четете още: Фактори за рискова бременност – част 1

 

Така се стига до шанс за успешно раждане и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния. В първото вътреутробно поставяне на балон-катетър през 2015 г., освен българските специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, участва и проф. Никола Персико от университетската болницата ‘L. Mangiagalli’, Милано, Италия.

 

бременност, вътреутробни операции, лазерна хирургия

 

Първата вътреутробна операция в България е извършена през 2014 г. от д-р Петя Чавеева и екипа на проф. Атанас Щерев в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в гр. София. Година по-рано болницата разкрива единствения в страната специализиран Център по пренатална и фетална медицина.

 

Четете още: Фактори, влияещи на бременността

 

Лекарите от центъра работят в тясно сътрудничество с известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital в Лондон. Началото е поставено с три типа процедури, а днес в болницата се извършват лазерна аблация на плацента, интраутеринна фетална хемотрансфузия (вътреутробно кръвопреливане), оклузия на фетална трахея с балон катетър, интерстициална лазер аблация и белодробен шънт. Над 40 са вече децата, получили втори шанс за живот още в утробата на мама и благодарение на д-р Петя Чавеева.

 

Материалът е подготвен в партньорство със специалистите от:

щерев, болница

Добави коментар