Въпроси за ерекцията – за тийнейджъри – част 1

Ако вашият син е в пубертета, това означава, че вероятно в главата му се въртят доста въпроси свързани с ерекцията му, които обаче се притеснява да обсъжда както с вас, така и с лекар. Понякога ерекцията се появява в неподходящи моменти и на неподходящи места и тийнейджърът няма представа какво се случва. Почти всички мъже са попадали в тази така неудобна ситуация.

 

Предлагаме ви отговори за някои от най-често възникващите въпроси свързани с промените, настъпващи в младите момчета и тяхната ерекция.

 

тийнейджър, ерекция, пубертет, момче

 

Въпрос: Вчера, докато се возих в автобуса към вкъщи, усетих как пенисът ми се втвърдява и не можех да направя нищо по въпроса. Когато стигнахме до моята спирка и трябваше да стана, имах ерекция. Останалите момчета започнаха да ми се смеят и се почувствах доста засрамен.

 

Отговор: На първо място, не трябва да се чувстваш засрамен. Не си единствен. Ерекцията е напълно нормална част от превръщането ти във възрастен. Когато тийнейджърите минават през пубертета, телата им се променят. Гласовете мутират, появява се окосмяване по цялото тялото и най-вече – по лицето, под мишниците и по интимните части. Всичко това е съвсем нормално.

 

Вижте още: Как да контролирате повишеното сексуално желание – за мъже

 

Освен това, пенисът и тестисите увеличават размера си. Тези физически промени са свързани и с други промени – по време на пубертета много момчета много често изпитват сексуално желание. Това е нормално, но може да направи контролирането на ерекцията по-трудно.

 

Често ерекцията се появява в най-неподходящия момент – по път към вкъщи, на басейн или дори по време на закуска. Не забравяй, че тези момчета, които се смеят на теб, също преминават през пубертета и това спокойно може да се случи и на тях.

 

тийнейджър, ерекция, пубертет, момче

 

Въпрос: Как се получава ерекцията?

 

Отговор: Ерекцията се получава, когато пещерните тела в пениса започнат да се пълнят с кръв. Това се случва, защото мозъкът ти започва да изпраща сигнали до нервите да увеличат притока на кръв към кръвоносните съдове в таза. Когато кръвта се изпомпва към тези пещерни тела, те започват да увеличават размера си. Колкото повече кръв се събира в пениса, за да поддържа ерекцията, толкова по-малко остава във вените.

 

В този момент нервите в пениса започват да произвеждат азотен оксид, който поддържа ерекцията. Азотният окис отпуска кръвоносните съдове, които изпълват пространствата с кръв и ерекцията е на лице.

 

Въпрос: Като се събудя сутрин, пенисът ми е твърд. Какво мога да направя? Не искам да закусвам със семейството си докато имам ерекция.

 

Вижте още: 15 факта, които не знаеш за твоя пенис

 

Отговор: Напълно нормално за момчетата на тази възраст е да се будят с ерекция. Дори и в по-ранна възраст, момчетата често имат сутрешна ерекция по време на REM фазата на съня. При нея дишането става учестено, очите се местят, сърдечният ритъм и кръвното налягане се повишават. Хората имат доста ясни сънища и е напълно нормално мъжете да получават ерекция. Освен това, по време на REM съня, се освобождават хормони, които стимулират ерекцията.

 

тийнейджър, ерекция, пубертет, момче

 

По-добре изчакай ерекцията да отмине, преди да се отправиш към масата за закуска. Опитай се да мислиш за нещо релаксиращо и несексуално, например за спортно събитие или предстоящия тест по математика. Медитацията също може да свърши работа. С времето ще става все по-лесно да контролираш ерекцията си.

 

Продължава на: Въпроси за ерекцията – за тийнейджъри – част 2

 

Снимки: Mighty mighty bigmac, Nadja Tatar, xlordashx Foter.com

Добави коментар