Въпросите на момичетата, които ще стават жени

Защо преди менструация ставам така ленива и трудноподвижна, сякаш подута?

 

Отговор: Преди месечно неразположение в организма се натрупва излишък от вода, заради което се чувстваш подута. В тези дни това е нормално, поради ускореното производство на хормони от организма, но това е временно явление.

 

Може ли да спортувам по време на менсртуация?

 

Отговор: Да, може. Менструацията е нормална функция на женския организъм, и тя не трабва де е пречка да се занимаваш с всичко, което намериш за добре, включително със спорт.

 

Четете още: Защо все още нямам месечен цикъл?

 

Какво да правя, ако първата ми менструация се случи в училище?

 

Отговор: Това се случва с много момичета и не бива де се страхувате. При първата менструация, по правило, обилно течение няма и се появяват само петна. Ще забележиш няколко розови петна на бельото – това е и признакът на първата менструация. Нищо страшно няма! За всеки случай си носи дамска превръзка, и ще можеш да реагираш във всеки момент. Ако нямаш в този момент – поискай от някоя съученичка. В такъв момент жените отлично се разбират помежду си и всичко ще бъде наред.

 

момичета, жени

 

Може ли да се взема душ по време на менструация?

 

Отговор: Без съмнение – да. По време на менструация е особено важно да се поддържа усещане за чистота и свежест. Топлият душ (в никакъв случай – топла вана) може също така да помогне за отпускане на тялото и премахване на дискомфорта.

 

Какво да се прави, ако по време на менструация се почувства болка?

 

Отговор: Топла, но не гореща кърпа на корема ще помогне на мускулите да се отпуснат и ще се почувстваш по-добре. Понякога помагат и физически упражнения с умерено натоварване. Ако по време на менструация системно чувстваш болка, то непременно кажи на майка си или отиди на лекар.

 

Четете още: Кога и как порастват момичетата?

 

Можем ли да се подготвим за месечното неразположение по-рано?

 

Отговор: Съвета ни е да носиш в себе си дамски превръзки винаги и да си водиш календар, в който всеки месец да отбелязваш първия ден от настоящата и първия ден от следващата менструации. Това ще ти даде възможност да определиш продължителността на твоя цикъл и да пресметнеш в кой ден евентуално ще започне следващата менструация.

 

момичета, менструация

 

Колко кръв ще загубя?

 

Отговор: Пренебрежимо малко, или по-точно около 3 супени лъжици, при което кръвта е около 35 мл. Като цяло в организма ти циркулира повече от 2,5 литра кръв, поради което той бързо я възстановява.

 

Защо все пак е болезнено?

 

Отговор: Това е нормално, нали в организма настъпват доста сложни процеси. Някои момичета въобще не изпитват болка или дискомфорт по време на менструация, други се чувстват като болни. Най-често болката е ниско долу в корема и продължава около 1-2 дни. Има жени, които през това време изпитват бобки в гърба или вътрешната страна на бедрата. Тези неприятни усещания се предизвикват от съкращенията на мускулатурата на матката, които именно способстват за изтичането на менструалната течност. 

 

Четете още: Гинекологични заболявания в детско-юношеската възраст

 

Могат ли околните да разберат, че съм в менструация?

 

Отговор: Не, освен ако ти сама не им кажеш.

 

менструация, момичета

 

Ще се усеща ли някаква неприятна миризма?

 

Отговор: Ако не спазваш правилата на лична хигиена и своевременно не си сменяш превръзките, то при контакт с въздуха менструалното течение може да има неприятна миризма. Но ако ти се грижиш за себе си, никой няма и да заподозре, че си в менструация.

 

Струва ми се, че напълнях доста. Нормално ли е по време на половото съзряване да се качват килограми?

 

Отговор: Без съмнение – да. Ти растеш, твоята фигура се променя. Фигурата на възрастната жена има меки, заоблени очертания. Ако се храниш правилно и се занимаваш със спорт, то не се притеснявай за килограмите. Помни, че за да расте, на твоя организъм му е необходима много енергия!

 

Четете още: Какво е това „менструален цикъл” и как се раждат децата?

 

Някак си не мога да свикна с месечните неразположения. Все ми се струва, че всички момчета забелязват кога съм в менструация, и ме намират за непривлекателна…

 

Отговор: Престани да се панираш! И ако искаш да бъдеш привлекателна, то приеми като правило никога да не правиш следните неща:

 

 през цялото време да се оплакваш;

 постоянно да си оправяш косата;

 да заспиваш с мокри коси, пристегнати на опашка;

 да си гризеш ноктите и краищата на косата;

 да си изстискваш пъпките.

 

Напротив, точно сега, в този период от живота, ти ставаш симпатична и привлекателна. Менструацията е eстествен процес. И ако в миналото суеверно се е смятало, че жената в менструация стига да погледне млякото – и то вкисва, то сега това са отживелици! Почувствай се вместо това кралица – ако нямаше жени, как в края на краищата щяха да се появяват на бял свят мъжете?!?

 

Снимки: sexy_chey2013, Philerooski, Marcos Vasconcelos Photography Foter.com

Добави коментар