Възстановяване след секцио

Физическо възстановяване

Най-вероятно в началото ще се чувстваш толкова зле, че няма да имаш никакво желание да се движиш. Въпреки болката обаче, е добре да направиш първия опит с помощта на медицинската сестра не по-късно от 8-10 часа след операцията. Бъди особено внимателна при ставането и лягането, защото тогава се напрягат коремните мускули. След раздвижването, по преценка на лекарския екип ще те преместят в нормална стая за родилки, където ще можеш да видиш бебето и да направиш своя първи опит да го накърмиш. Няма да ти е лесно, но е важно да бъдеш упорита. Пробвай легнала на една страна и слагай бебето по-често да суче. Това ще стимулира лактацията.

Като цяло възстановяването след цезарово сечение е по-трудно и бавно, отколкото след естествено раждане. В началото ще е болезнено, но всеки следващ ден ще се чувстваш по-добре. Конците се свалят на 6-8-ия ден след операцията. До 1-2 две седмици болката ще отшуми. Подбери дълбоко бельо, което няма да дразни белега. Добре е да изчакаш поне месец, преди да започнеш с упражненията за стягане на коремната стена.

Кихането, кашлянето и смехът ще са болезнени, защото оказват натиск върху коремната стена. Възможно е да те мъчат и газове, което е често срещано след всяка коремна операция. За да избегнеш запека, хапвай храна, богата на фибри и целулоза. До месец-два всичките ти оплаквания трябва да са отшумели.

Ако болката се усили, вдигаш температура, тъканта около раната се възпали или имаш обилен секрет, непременно се консултирай с лекар.

Емоционално възстановяване

Нормално е да се чувстваш много объркана, разочарована, дори виновна…

 

В началото навярно ще изпитваш облекчение, че нещата най-сетне са приключили. Но, след като отнесат бебето, часовете на раздяла могат да ти се сторят прекалено дълги. Тогава нахлуват и първите въпроси: „Защо бебчо не се роди нормално?“, „Нещо нередно ли направих?“, „Защо не се справих сама?“. Ще ти трябва време, за да свикнеш с мисълта, че бебето ти се е родило с операция. Говори с партньора си за твоите чувства. Така по-лесно и бързо ще преодолееш притесненията. А и първата беззъба бебешка усмивка ще те накара да забравиш всичко..

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар