Възстановяване след секцио – част 2

Продължава от: Възстановяване след секцио – част 1

 

Четвърти ден след секциото

 

Въпреки че майките, които раждат вагинално, обикновено остават в болницата около 2-3 дни, болничният престой след секцио обикновено е 5 дни. Той, разбира се, зависи от това дали сте имали усложнения.

 

Най-вероятно 5 дни след цезаровото сечение ще бъдете готови да се приберете вкъщи. Имайте предвид, че лекарят ви трябва да премахне конците, ако не са от типа, който се разгражда, най-рано на седмия ден след операцията. Раната се покрива с превръзка. Лекарят ви ще ви посъветва как да се грижите за разреза и как да пазите раната чиста.

 

Ще бъдете инструктирани да не вдигате нищо по-тежко от бебето си, да избягвате секса, да не използвате тампони и да не си правите вагинални промивки докато не мине профилактичният ви преглед. Специалистите съветват да не се поставя нищо във влагалището в продължение на няколко седмици след операцията, за да се предотврати развитието на инфекция.

 

Други неща, които не е препоръчително да правите, са шофиране и изкачване или слизане по стълби. Ако искате да се възстановите по-бързо от цезаровото сечение, е препоръчително да преместите нещата си на долния етаж, в случай, че имате многоетажен дом и да използвате стълбите само тогава, когато е наистина наложително.

 

Вижте още: 8 изненадващи промени във връзката след раждане – част 1

 

2 седмици след секциото

 

По това време вероятно ще се видите със своя лекар, за проследяващ преглед. Той ще прегледа разреза, който не трябва да е прекалено подут, зачервен или да има признаци на инфекция. Ако вдигнете температура над 38°С, незабавно се свържете с лекаря си. Обсъдете притесненията си и поискайте препоръки за продължаването на лечението.

 

Въпреки че са минали само две седмици от операцията ще се чувствате значително по-добре, но пътят към възстановяването продължава. Не се притеснявайте, ако в този момент все още изглеждате бременни – това може да продължи известно време, докато матката се свие отново до първоначалния си размер.

 

4 седмици след секциото

 

До този момент вероятно вече ще можете да се движите сравнително удобно и ще забележите, че кървенето ви е намаляло или напълно е спряло. Не сравнявайте възстановяването си с това на друга жена. То е строго индивидуален процес и при някои жени отнема малко повече време, отколкото при други. Това не трябва да ви тревожи.

 

Слушайте тялото си. Ако ви боли, забавете темпото. Ако се чувствате уморени, помолете за помощ в грижата за бебето и си починете. Ако изпитвате силни болки, можете да вземете и болкоуспокояващо.

 

Вижте още: 9 съвета за повече енергия за мами

 

6 седмици след секциото

 

По това време вече вероятно ще чувствате, че сте се възстановили напълно. Пълното възстановяване след секцио без усложнения отнема между 4 и 6 седмици. Колкото по-здрави сте били преди операцията, толкова по-бързо ще се оправите след нея. В този момент, повечето от конците ви (ако имате такива), ще са на 50% абсорбирани, матката ви ще се е върнала в нормалния си размер и забраната за секса ще отпадне.

 

Възможно е някои жени все още да изпитват болка по протежение на разреза, но при повечето той ще е напълно заздравял в този момент. Ще можете да се върнете към обичайните си дейности.

 

6 седмици след раждането, секциото все още няма да е далечен спомен, но спокойно ще можете да вдигате бебчето си. Съвсем скоро ще се почувствате точно както преди.

Добави коментар