Възстановяване след секцио – част 1

В случай, че е планирано раждането ви да бъде чрез цезарово сечение, вероятно сте подготвени какво ви предстои. Знаете ли обаче какво да очаквате след него? Знаете ли колко време ще ви е необходимо за да се възстановите?

 

1 час след секциото

 

Веднага след операцията ще ви преместят в следоперативна зала, където ще останете под наблюдение от медицинския персонал, който ще следи кръвното ви налягане, температурата и кървенето. Вероятно ще ви поставят система за вливане на течности, а за да се елиминира нуждата да се изправяте и да ходите до тоалетната вече ви е бил поставен катетър.

 

В този момент вероятно няма да чувствате нищо в долната половина на тялото си, заради упойката. Възможно е да ви е студено и да ви тресе или да се чувствате замаяни от болкоуспокояващите, но това е нормално. Не забравяйте да пиете вода, за да избегнете появата на главоболие.

 

Първи ден след секциото

 

След като прекарате няколко часа в постоперативната зала и ако нямате усложнения, ще ви прехвърлят в стая за възстановяване след раждане. Вероятно първоначално ще сте на течна диета от бульони и сокове, докато лекарят ви прецени, че можете да приемате твърда храна.

 

Вижте още: Цезарово сечение – кога се налага?

 

Възможно е след операцията акушерката да масажира матката ви, за да стимулира свиването ѝ към нормалните ѝ размери, но това не е стандартна практика. Освен това не е толкова приятно изживяване, колкото звучи.

 

Вероятно ще ви насърчат да станете от леглото още същия ден. Това ще допринесе за по-бързото ви възстановяване.

 

Втори ден след секциото

 

Вероятно ще отстранят катетъра ви на сутринта след операцията. Това означава, че ще се налага да ходите най-малкото до тоалетната и обратно. Специалистите препоръчват майките да повишат активността си възможно най-бързо, но имайте предвид, че това може да е болезнено. Физическата активност подобрява кръвообращението, функцията на червата и помага за по-бързото възстановяване.

 

Ако се чувствате достатъчно добре и имате условията за това, можете да си вземете душ. За целта е необходимо да използвате специална превръзка, която да поставите върху раната от операцията.

 

Вижте още: Първа грижа за бебето с д-р Стоичкова

 

В рамките на няколко седмици след раждането ще ви се наложи да използвате дамски превръзки, защото ще имате кървене. То е напълно нормално. Нарича се лохии и е комбинация от остатъчна кръв, слуз и тъкан от матката.

 

Вероятно ще ви боли, така че не отказвайте болкоуспокояващите, ако медицинските лица ви предлагат такива. Освен това ще ви попитат дали сте изпускали газове – това е важна информация, която касае операцията. Не се притеснявайте да отговорите искрено на този въпрос – няма от какво да се срамувате. През втория ден след раждането е вероятно да ви дадат и твърда храна.

 

Продължава на: Възстановяване след секцио – част 2

Добави коментар