раждане, възстановяване, кръв, болка, вагина

Възстановяване и грижа след раждането – част 1

Ако сте родили вагинално, възстановяването ви и следродилната грижа ще включват следните неща:

 

Кръвно налягане и пулс

 

След раждането кръвното ви налягане би трябвало да остане приблизително същото, каквото е било по време на самото раждане, а пулсът ви постепенно ще се успокои. Високото или ниското кръвно налягане могат да са симптом за потенциални усложнения като кръвоизливи или хипертония.

 

Ускореният пулс може да се дължи на загуба на кръв, анемия, треска или шок. Ето защо медицинските лица, които се грижат за вас, периодично ще измерват кръвното налягане и пулса ви след раждането.

 

Загуба на кръв

 

Повечето жени губят средно около 500 мл кръв по време на раждането и веднага след него. Тялото ви е подготвено за тази кръвозагуба, като е образувало повече кръв по време на бременността. Количеството кръв ще бъде наблюдавано внимателно от вашия лекар по време и след раждането.

 

Тъй като рискът от кръвоизлив е най-голям веднага след раждането, ще бъдете под лекарско наблюдение поне първия час след като родите. Лекарят ще провери кръвозагубата и дали матката ви е твърда и мускулите са в нормално за след раждане състояние.

 

През следващите 2 седмици вероятно ще продължите да губите малки количества кръв, докато тялото ви си върне нормалните нива, каквито са били преди бременността. Ако забележите големи съсиреци, незабавно уведомете своя лекар за тях.

 

Четете още: Как да се справим със страха от раждането?

 

Вагинално течение

 

След раждането ще имате вагинално течение, наречено лохия, което в началото може да е червено и примесено с кръв. Лекарят ви ще наблюдава количеството и вида на лохията. След около седмица кървенето би трябвало постепенно да се преустанови, а лохията да добие бял или жълтеникав цвят.

 

По време на следродилния период е възможно кървенето да спира и да започва отново. Ако имате по силно вагинално течение с ярко червена кръв с или без съсиреци, уведомете незабавно своя лекар.

 

Вагинални и перинеални болки

 

След раждането вагината ви ще бъде болезнена и подута. Възможно е да имате и разкъсвания на вагиналната стена. Перинеумът (зоната между вагината и ануса) ще е болезнен и зачервен, дори и да не сте имали епизиотомия. Прилагането на ледени компреси през първите 24 ч. след раждането, може да намали дискомфорта и отока.

 

Четете още: 8 знака, че раждането наближава

 

За да си помогнете в грижата за вагиналната и перинеалната област, е възможно лекарят ви да препоръча да използвате вода, за да почиствате областта след всяко ходене до тоалетна. За да намалите болката и да ускорите възстановяването, опитайте се да потапяте областта в топла вода за 10-15 мин. няколко пъти дневно, докато болката и подуването отминат. Можете да правите това веднага след хранене на бебето или в друг удобен за вас момент.

 

През първите няколко седмици след раждането, вагината ви постепенно ще започне да се връща към предишното си състояние.

 

Изтощение

 

В началото ще чувствате изтощение, за жалост то ще продължи през първите няколко седмици. Трябва да си почивате, за да се възстановите по-бързо и да стимулирате производството на кърма. Освен това, екстремната умора може да доведе до усещане за разочарование и дори депресия.

 

Концентрирайте се върху подкрепата на партньора и близките си. Не отказвайте помощ и когато имате малко свободно време, почивайте и се опитвайте да поспите, за да се възстановите от раждането по-бързо.

 

Продължава на: Възстановяване и грижа след раждането – част 2

Добави коментар