възстановяване, раждане, вагина, гърди

Възстановяване и грижа след раждането – част 2

Продължава от: Възстановяване и грижа след раждането – част 1

 

Подвижност

 

В рамките на няколко часа след раждането, вероятно вече ще можете да сядате в леглото и да вървите до близки дестинации. Движението ще стимулира кръвообращението ви и ще намали риска от проблеми на пикочния мехур, запек и други здравословни проблеми.

 

Промени в гърдите

 

Гърдите ви ще се напълнят с течност, наречена коластра, която в близките дни постепенно ще се промени в кърма. През първите няколко дни е възможно да усещате гърдите си изключително болезнени. Не се срамувайте да потърсите помощ за успешният старт на кърменето.

 

Маточни контракции

 

Коремът ви няма да изчезне магически непосредствено след раждането. Това е така, тъй като матката ви все още е доста голяма. Скоро обаче, тя ще започне да се свива. В тези моменти може да почувствате контракции, подобни на спазми. Болката ще изчезне след няколко дни, а лекарят ви ще следи размера на матката ви и темпото, с което се свива. След около 4 седмици, тя трябва да се върне към нормалния си размер (приблизително колкото юмрука ви).

 

Намаляване на шийката на матката

 

След раждането шийката на матката ви е с ширина около 2 пръста. Тя постепенно ще се стеснява през следващите няколко седмици. Скоро вероятно отново ще стане каквато е била преди раждането.

 

Четете още: Позитивна настройка = по-лесно раждане

 

Промени в пикочната система

 

В началото може да имате проблеми с изпразването на пикочния си мехур или със задържането на урина. Това може да се дължи от части на някои видове упойка, които са били използвани по време на раждането или пък на травма от самото раждане. Възможно е дори да ви е много трудно да уринирате. Въпреки това се опитайте да го правите на всеки няколко часа, за да не претоварвате пикочния мехур. Ако ви е много трудно, попитайте своя лекар какво точно да направите, за да решите този проблем. Обикновено пикочната система се нормализира за около 2 седмици.

 

Отслабване и стрии

 

Коремната ви стена ще бъде отпусната, заради разтягането по време на бременността и е възможно да се появят няколко стрии. След като се възстановите, упражненията ще ви помогнат отново да укрепите коремните си мускули.

 

Потене

 

Скоро след раждането, може да забележите прекомерно изпотяване, особено вечер. Това обикновено се свързва с хормоналните промени и загубата на кръв. Изпотяването не е нещо, за което да се тревожите, освен ако не е придружено с висока температура.

 

Сексуален живот

 

Няколко седмици, след като кървенето напълно изчезне и лекарят ви даде зелена светлина, можете да опитате да правите секс. Не забравяйте, че отново може да забременеете, затова използвайте противозачатъчни. Опитайте да се отпуснете възможно най-много и имайте предвид, че кърменето може да направи вагината ви по-суха и е възможно да се нуждаете от лубрикант.

 

Четете още: 15 неща, които никой не ти казва за раждането – част 1

 

Връщане на менструалния цикъл

 

Ако не кърмите, менструалният ви цикъл би трябвало да се върне в рамките на 6-8 седмици. Ако кърмите, е възможно да се появи във всеки период от 2 до 18 месеца. При кърмещите майки, овулацията е много по-рядка, но все пак е възможна и в някои случаи, можете дори да забременеете.

 

Шестседмичният ви преглед

 

Повечето жени ходят на контролен преглед 4-6 седмици след раждането. По време на това посещение, лекарят ви следи за няколко неща, като кръвно налягане, тегло, размер, форма и местоположение на матката, състояние на шийката на матката и влагалището, състояние на гърдите, както и възстановяването след евентуална епизиотомия или дори цезарово сечение.

Добави коментар