Възможно ли е да ядете твърде много плодове и зеленчуци?

Прекаляването с някои храни, като сладолед, бисквити, пържено или тестени храни, може да има пагубен ефект върху тялото ви. Интересното е, че можете да прекалите както с тези неща, така и с плодовете и зеленчуците. Разликата е там, че трябва да консумирате наистина големи количества от тях, за да имат негативен ефект върху тялото ви.

 

Твърде много плодове

 

По-лесно е да прекалите с плодовете, отколкото със зеленчуците. Плодовете съдържат средно около 3 пъти повече калории от зеленчуците. Така че, ако целта ви е да отслабнете, е добре да се придържате към максимум 3 порции плодове дневно.

 

плодове, зеленчуци, фибри, преяждане

 

Възможно е диетата ви да не е балансирана и да не отговаря на хранителните ви нужди ако ядете повече от 2 чаши (средно) плодове на ден. Съответно да ви лишава от други храни, от които тялото ви се нуждае.

 

Твърде много зеленчуци

 

По-трудно е да прекалите със зеленчуците, тъй като те съдържат средно около 35 калории на порция. Трябва да внимавате със зеленчуците, които съдържат скорбяла, като картофи, царевица, боб и грах, но няма проблем да ядете колкото искате от другите пресни зеленчуци.

 

Четете още: Защо преяждането е вредно?

 

Ако хапвате повече от 7 порции зеленчуци дневно, кожата ви започва да добива лек оранжев оттенък, започвате да губите тегло и имате проблеми с храносмилателната си система, е добре да се консултирате със своя лекар и да ограничите зеленчуците.

 

плодове, зеленчуци, фибри, преяждане

 

Твърде много фибри

 

Плодовете и зеленчуците са богати и на много фибри. Фибрите са едни от най-здравословните хранителни вещества за тялото. Те помагат за добро храносмилане, предпазват от повишаване на кръвната захар, понижават нивата на холестерола и стабилизират кръвното налягане. Освен това те намаляват острите пристъпи на глад и риска от затлъстяване.

 

Четете още: Защо е полезно да хапвате спаначена салата?

 

Прекалено многото фибри, обаче, могат да имат отрицателни последици. Те могат да доведат до дефицит на хранителни вещества, стомашен дискомфорт, затруднено храносмилане и дори блокаж на стомашно-чревния тракт.

 

плодове, зеленчуци, фибри, преяждане

 

Балансирана диета

 

Освен ако всекидневно не ядете повече от 3 порции плодове и 7 зеленчуци дневно, вероятно се възползвате само от положителните им качества и не страдате от отрицателните.

 

Имайте предвид, че най-здравословната диета е балансираната. Тя включва и пълнозърнести храни, протеини (постни меса), млечни продукти и разбира се, плодове и зеленчуци. Преди да предприемете драстични промени в режима си на хранене е добре да се консултирате със своя лекар.

 

Снимки: rick ligthelm, cold_penguin1952, marcia-oc, 10b travelling Foter.com

Добави коментар