Вторично безплодие – част 2

Продължава от: Вторично безплодие – част 1

 

Kак да се справя с вторичното безплодие?

 

Двойките, които страдат от вторично безплодие вече са изпитали щастието да имат едно дете. Ако са обсъдили желанието си да имат второ дете с него, е важно да му покажат, че дори да е трудно, не е непостижимо.

 

Наивно е да се мисли, че едно дете ще разбере мъката на родителите си, когато те не говорят за нея. Ако не говорите с децата си, те често прибягват до различни и неправилни интерпретации на събитията. Например, детето може да се притеснява за майка си когато отива на лекар, защото си мисли, че ще и бият инжекции (а всички знаем колко плашещо е това за малките деца). Може и да си мисли, че родителите не са доволни от него и затова да е разстроено и неспокойно.

 

Малките деца не притежават способността да разбират родителските действия и чувства когато те не са свързани с него. Следователно детето има нужда да му бъде обяснена причината за тъгата на родителите му. Освен това родителите трябва да му помогнат да разбере и собствените си преживявания и чувства.

 

Вижте още: Справяне с емоциите при безплодие

 

Вината от невъзможността да предоставят на съществуващото си дете братче или сестриче е често срещана при двойките, страдащи от вторично безплодие, тъй като чувстват че се провалят пред своето дете. Много двойки идеализират взаимотношенията между брат и сестра и вярват, че те ще бъдат емоционално близки. Разбира се, няма гаранция за това, така че съществуващото дете не трябва да бъде обременено от невъзможността да има тази идеализирана връзка.

 

От решаващо значение е родителите да признаят скръбта от загубата и да се съсредоточат върху съществуващото семейство. Семействата могат да бъдат във всички форми и размери, дори да се състоят само от трима души.

 

Жестоката ирония, е че колкото по щастливи са двойките от първичното си родителство, толкова по тежко изживяват вторичния стерилитет. Много родители изразяват противоречиви чувства към растящото си дете, защото се страхуват, че никога повече няма да могат да изпитат чувствата от най-ранните години.

 

Освен това родителите могат да станат прекалено закрилящи и внимателни към съществуващото си дете. В такава ситуация родителите имат нужда да бъдат постоянно с детето си и да го обграждат с любов. Разбира се, тези чувства трябва да са балансирани, за да позволят на порастващото дете да бъде независимо.

 

Вижте още: Безплодието: често задавани въпроси

 

Намиране на решение

 

Вторичното безплодие носи много променливи при взимането на решения как да се процедира. Двойката трябва да се фокусира върху желанието за второ дете, да отдели време, енергия и финанси за лечение. Трябва да помисли и за алтернативи, като осиновяване. Тези усилия трябва да се обмислят включвайки и вече съществуващото дете.

 

Двойките често се притесняват дали ще бъдат добри родители под тежестта на финансови и емоционални натоварвания, свързани с лечението. Понякога намират предимства в невъзможността за раждане на второ дете, като например повече време и ресурси за вече съществуващото дете.

 

Двойките често се нуждаят от професионална помощ или групи за подкрепа. Ако тъгата продължи дълго време и имат симптоми на депресия повече от 6 месеца, трябва да потърсят помощта на специалист по психично здраве с опит в репродуктивната медицина. По отношение на вторичното безплодие крайната цел е не да се скърби, а да се потърси алтернативно решение на проблема. С взимането на такова решение, идва и възстановяването на нормалния ритъм на живот.

Добави коментар