Вторично безплодие – част 1

Дефиниция

 

Вторичното безплодие се определя като неспособност да се зачене или да се износи бременността след раждането на едно или повече деца. Раждането на първото дете не включва никаква асистирана репродуктивна намеса или лекарства за яйчникова стимулация.

 

Имам ли вторично безплодие?

 

Безплодието се дефинира като заболяване или състояние на репродуктивната система и се диагностицира след като двойката е правила секс без предпазни средства повече от година, или ако жената е имала множество спонтанни аборти.

 

Безплодието е медицински проблем. Приблизително в 40% от случаите, безплодието се дължи на женски фактор и 40% – на мъжки фактор. В останалите случаи причините са необясними или проблема е и в двамата партньори.

 

Трябва ли да посетя специалист?

 

Повечето лекари съветват да не се притеснявате, освен ако не сте опитвали да заченете в продължение на 1 година и сте на възраст под 35. Ако сте над 35 и сте опитвали в продължение на 6 месеца е добре да посетите лекар. Ако сте над 30 и имате тазово възпалителна болест, болезнен цикъл, спонтанен аборт, нередовен цикъл, или ако знаете, че партньорът ви има нисък брой сперматозоиди, не чакайте една година. Консултирайте се с репродуктивен специалист, който може да ви насочи и към ендокринолог или уролог ако е необходимо.

 

Вижте още: Oсновни съвети към двойки след неуспешен опит за забременяване

 

Защо се получава вторично безплодие?

 

Когато първото дете е заченато с лекота, може да се почувствате напълно неподготвени за трудностите на второто зачеване. Поемете отговорността и говорете с лекаря. Вторичното безплодие се среща относително често, но рядко се говори за него.

 

Емоционалната страна на вторичното безплодие

 

Лекарите също омаловажават възможността на вторично безплодие при своите пациенти, които са заченали лесно първия път и насърчават двойката да продължава да опитва. Емоционалното състояние при вторичното безплодие често е компилация от изтощителни чувства – гняв, тъга, депресия, изолация, вина, ревност, самообвинения, не подлежащи на контрол.

 

Може да се чувствате виновни за това, че изпитвате тъга и да се притеснявате как вашето състояние ще се отрази на вече съществуващото дете. Безсилието да осигурите братче или сестриче на другото дете, често предизвиква чувство на тъга, заради невъзможността да се увековечи родителската роля. Можете да се дистанцирате от приятелите си, тъй като тези, които са били източник на подкрепа за вашето родителство, сега свързвате с чувства на болка и ревност.

 

Вижте още: Ембрионът като пациент

 

За съжаление, двойките с вторично безплодие са склонни да получават по-малко подкрепа в сравнение с другите двойки, които имат първичен стерилитет, защото безплодието е непризнато, болката свързана с безплодието е невидима, тъй като двойката вече има дете.

 

В допълнение двойките, живеещи с вторично безплодие, могат да получават критики от други хора, които мислят, че те трябва да са благодарни за първото си дете и е глупаво да достигат до крайности, за да увеличат членовете на семейството си. Разбира се, една двойка може да бъде изключително благодарна за съществуващото си дете и все още да копнее за повече деца.

 

Продължава на: Вторично безплодие – част 2

Добави коментар