Всичко, което трябва да знаете за зачеването – част 1

В тази статия:

• Как функционира женската полова система?

• Менструалният цикъл и ролята му при оплождането

• Как женските хормони контролират способността за забременяване?

 

Всеки знае, че за зачеването на дете са нужни яйцеклетка и сперматозоид. Все пак ние ще разгледаме процеса много по-обстойно и ще се спрем подробно на човешката полова система.

 

Как функционира женската полова система?

 

Половите органи извън тялото се наричат външни полови органи. В областта на гениталиите има три отвора. В предната част се намира уретрата, откъдето се изхвърля урината. Под нея е предверието на влагалището, а третият е анусът, откъдето се изхвърля съдържанието на дебелото черво.

 

Външните полови органи се наричат вулва и включват клитора, големите срамни устни и малките срамни устни. Най-чувствителен е клиторът. Това е орган с големина на грахово зърно, пълен с нервни окончания, чиято единствена функция е да достави удоволствие при полов акт. Клиторът е предпазен от кожно удебеление и е еквивалент на пениса при мъжа.

 

Четете още: Женската репродуктивна система

 

Големите (външните) срамни устни заобикалят предверието на влагалището. Те са съставени от мастна тъкан, която предпазва предверието. Между големите срамни устни се намират малките (вътрешните) срамни устни. Те са чувствителни на сексуална възбуда. При стимулация потъмняват и се увеличават обема си.

 

Влагалището е тръбест мускул, който свързва матката с външната част на тялото. То е изход за менструалната кръв и вход за семенната течност. По принцип е плоско като ненадут балон, но може да се разтяга, за да поеме тампон, мъжки полов орган или за преминаването на бебешка глава. Стените на влагалището са мускулести, гладки и меки. То е затворено пространство, което завършва с шийката на матката.

 

В матката расте оплодената яйцеклетка, която се развива в бебе по време на бременността. Матката се намира в долната част на коремната област – таза – и точно зад пикочния мехур. Тя е кух, крушовиден орган с размера на юмрук. Мускулните стени са добре подплатени от вътрешната страна – там е маточната лигавица, в която се имплантира оплодената яйцеклетка. Ако не настъпи оплождане, лигавицата се изхвърля заедно с менструалната кръв.

 

Матката завършва с шийка (цервикс), която свързва матката с влагалището и съдържа специални жлези, които произвеждат секрет. Той предпазва матката от бактерии. Цервикалният секрет помага на сперматозоидите да проникнат в матката, когато яйцеклетката е узряла.

 

Четете още: Фактори, влияещи на женската плодовитост

 

Двете фалопиеви тръби, известни и под името „яйцепроводи”, са прикрепени към горната част от двете страни на матката и са с дължина около 10 см. Те са с големина на пръчица спагети. Всяка тръба образува тесен проход, която се отваря като фуния в коремната кухина в близост до яйчниците.

 

Краищата на фалопиевите тръби са провесени над двата яйчника и служат за проход на яйцеклетката за придвижването й от яйчника до матката. Тръбата е подплатена с хиляди власинки, които с ритмичните си движения тласкат яйцеклетката напред. Естествено, че тръбата не е само проход, през който минава яйцеклетката, тя има и друга функция – да изхранва оплодената яйцеклетка и ранния ембрион в кухината си. Също така оплождането се извършва в една от фалопиевите тръби.

 

Двата яйчника с големина на бадем са разположени в таза, по един от всяка страна, и са обхванати от фалопиевите тръби. Яйчниците изпълняват две функции: производство на яйцеклетки и секреция на хормони. Всеки месец по време на овулацията една зряла яйцеклетка се отделя от яйчника. Власинките я улавят и изтласкват в тръбите.

 

Четете още: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

 

Яйцеклетките се съхраняват във фоликули в яйчниците (от „folliculus”, което на латински означава „торбичка”). Тези фоликули съдържат яйцеклетки, както и гранулозни и тека клетки, едните от които захранват яйцеклетката, а другите – секретират женски полови хормони. Всеки яйчник разполага с около 2 милиона яйцеклетки по време на развитието на зародиша. От този момент броят на яйцеклетките прогресивно намалява, като при раждането остават само 300 000 – това е запасът за цял живот.

 

През фертилните години по-малко от 500 яйцеклетки ще бъдат отделени във фалопиевите тръби – по една на всеки менструален цикъл. За разлика от тестисите, които непрекъснато произвеждат милиарди нови сперматозоиди, яйчниците не създават нови яйцеклетки. Една от наличните яйцеклетки узрява по време на овулацията всеки месец – и този ограничен запас се изчерпва при достигане на менопаузата.

 

Менструалният цикъл и ролята му при оплождането

 

Менструалният цикъл е аспектът от репродуктивната система, с който жените са най-запознати. Той започва с едно менструално кървене и приключва със следващото. Обикновено менструалният цикъл трае около 28-35 дни. Въпреки това се смята за нормално, ако продължава между 3 и 6 седмици.

 

Четете още: Какво е това менструация и как се раждат децата?

По време на менструалния цикъл, матката се подготвя за бременност. Под влиянието на хормоните естроген и прогестерон, маточната лигавица става плътна, за да е готова да приеме оплодената яйцеклетка. Ако не настъпи бременност, матката се освобождава от тази лигавица, така че тя да може да нарасне отново през следващия цикъл. Старата лигавица се изхвърля през влагалището заедно с менструалното течение.

 

Менструалното течение се състои от:

 

изхвърлената маточна лигавица

кръв (идва от кръвоносните съдове, които се разкъсват при отделянето на лигавицата от тях)

дегенериралата неоплодена яйцеклетка.

 

Ако менструалното течение е по-силно, е възможно да има и съсиреци в него. Понякога от маточната лигавица се отделят по-големи парчета, които приличат на тъкан. Това може да накара някои жени да смятат, че преживяват спонтанен аборт.

 

Четете още: Често срещани причини за репродуктивните проблеми при жените

 

Много жени, които страдат от безплодие, са обсебени от менструалното си течение и се тревожат при всяка малка промяна – дали е твърде тъмно, твърде светло, твърде малко или твърде много. Въпреки това трябва да напомним, че менструалното течение няма връзка със способността за забременяване и не трябва да се тревожим твърде много за малките различия, които са нормални и незначителни.

 

Как женските хормони контролират способността за забременяване?

 

Репродукцията е като оркестър – всички репродуктивни органи трябват да бъдат синхронизирани, така че да заработят добре в точния момент. А половите хормони дирижират целия процес.

 

Хормоните са химикали, които тялото произвежда, за да изпрати съобщение от една част на тялото до друга. Естрогенът и прогестеронът са двата основни женски хормона, които се произвеждат от яйчниците.

 

Цикълът на производство на хормони от яйчниците има две фази. През първата половина, наречена фоликуларна фаза, естрогенът играе основна роля. През това време яйцеклетката узрява във фоликула, който се намира в яйчника. Яйцеклетката, заобикалящите я клетки, които я изхранват и се наричат гранулозни и тека клетки и течността, наречена фоликуларна течност и чието количество прогресивно нараства през тази фаза, се наричат фоликул. Фоликулът секретира голямо количество естроген, произведен от гранулозните клетки, който преминава в кръвта. Така естрогенът достига до матката, където стимулира растежа на лигавицата.

 

Четете още: Знаците на овулацията

 

Втората фаза на производството на хормони започва при овулацита, в средата на цикъла, когато фоликулът се променя в т.нар. жълто тяло. То произвежда естроген и големи количества прогестерон през втората фаза от цикъла. Прогестеронът се придвижва по кръвния поток на матката и довършва работата, започната от естрогена, като стимулира лигавицата да нараства и създава предпоставки за оплодена яйцеклетка да се имплантира. В случай, че не настъпи бременност, производството на естроген и прогестерон спада между 10 и 14 ден след овулацията, когато жълтото тяло загива и лигавицата се изхвърля от тялото заедно с менструалното течение.

 

Как тялото регулира отделянето на хормони? Това е сложна система, която се регулира сама и използва отрицателното обратно захранване за контрол на затворената верига, подобно на термостат за фурна. Когато температурата нараства, термостатът изключва печката, за да намали притока на топлина. Когато температурата падне под зададената на термостата, той сигнализира на печката да започне да нагрява отново, за да поддържа желаната температура.

 

Подобна връзка съществува и между хипофизата и яйчниците при жената и тестисите при мъжа. Например, ако концентрацията на гонадотропини в кръвта се увеличи, тогава се подава сигнал на яйчниците на жената да увеличат производството на естроген. На свой ред, когато нивата на естроген в кръвта нараснат, хипофизната жлеза намалява отделянето на гонадотропини, за да поддържа желаното равновесие.

 

Продължава на: Всичко, което трябва да знаете за зачеването – част 2

 

Материалът е любезно предоставен от партньорите ни от Сдружение „Зачатие“

Добави коментар