Връзката на родителите с тийнейджърите

Емоционалността на тийнейджърите е по-изострена в сравнение с тази на възрастните. Те тепърва встъпват в живота на възрастни и в този преход се изправят пред множество предизвикателства за първи път.

 

Тийнейджърите приемат някои неща по-драматично от необходимото. Отхвърлянето определено е едно от тях. Тийнейджърските връзки като цяло са бурни – изпълнени с много срещи, забавления, смях. Какво обаче се случва, когато двама тийнейджъри се разделят и по-точно, какво се случва с този, който е бил изоставен?

 

Емоционалната болка

 

Тийнейджърите са склонни в подобни ситуации да изпадат в крайни състояния, изпълнени с плач, хлипане, които могат да прераснат дори във физическа болка. Много от тях не искат да говорят с родителите си, тъй като родителите им смятат увлеченията на тази възраст за повърхностни и несериозни. Тийнейджърите смятат, че родителите им няма да разберат болката им.

 

Когато тийнейджърът им е отхвърлен, най-доброто, което родителят може да направи е да прояви разбиране и да се опита да говори с детето си. Той трябва да се опита да погледне през неговите очи и да разбере емоционалната болка, която то изпитва.

 

Четете още: Комуникативни умения за родители – активно слушане

 

В този етап от живота емоциите са много бурни и е нормално тийнейджърите да приемат всяко нещо много по-сериозно. Обикновено това се дължи на хормоните им и постоянните промени, настъпващи в тялото им. С времето това постепенно ще отмине и те ще се превърнат в уравновесени и зрели възрастни.

 

Връзка

 

Родителят трябва да изгради мост към своето преминаващо през пубертета дете. Ако успее да го постигне, тийнейджърът ще е много по-склонен да приеме насоките и съветите му. Ще може да споделя с него, да му се доверява и да намери подкрепа и разбиране в него. През този период можете да изградите приятелство с детето си, което ще продължи и в неговата зряла възраст.

 

Възможно е да си мислите, че вашата роля е да налагате правила и да му помогнете да изгради добра ценностна система. Че тийнейджърските години не са момента за чувства. Но без силна и здрава връзка с вашия тийнейджър, имате много по-малък шанс да му повлияете положително.

 

Налагането на правила без да има изградена връзка води до бунт. Ако вашият тийнейджър е наясно, че го обичате независимо от всичко и се наслаждавате на времето, което прекарвате с него, той ще осъзнае по-лесно, че правилата, които му налагате, идват от факта, че ви е грижа за него. Той ще е по-склонен да се довери на преценката ви и да направи това, което очаквате от него.

 

Четете още: Когато тийнейджърът ви ви мрази

 

Добрата връзка с тийнейджъра не идва с удостоверението за раждане. Тя се изгражда с времето и изисква внимание и търпение.

 

Как изглежда добрата връзка? Замислете се – с кого искате да прекарвате свободното си време? Повечето от нас обичат да са с хора:

 

които ни обичат

които виждат и ценят добрите ни страни и качества

които уважават мнението ни, дори да не са съгласни с него

към които сме привързани

уважаващи границите ни

с които ни е забавно

които са искрени с нас

които се интересуват от нас

които няма да ни се подиграват

които ни прощават

които остават до нас не само в хубавите, но и в трудните дни.

 

Тийнейджърът ви също иска да прекарва времето си с такива хора. Бъдете такива за него и връзката ви ще е по-силна от всякога.

Добави коментар