Връзката между затлъстяването и зъбите

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Изследване, публикувано през юни 2009 г. във вестник за дентални изследвания показва, че оралните бактерии могат да допринесат за развитието на затлъстяването.

 

В изследването са участвали 313 жени с наднормено тегло, с индекс на телесна маса (body mass index) между 27 и 32. Направено е биологично сравнение на слюнката на жените с наднормено тегло с тази на други 232 жени  с нормално тегло, не страдащи от пародонтални заболявания.

 

В следствие, на което е открита вероятността, бактериалният вид (Selenomonas noxia), намерен в 98.4% от лицата с наднормено тегло, да служи като биологичен индикатор за опасност от развитие на наднормено тегло. Учените смятат, че има възможност някои от оралните бактерии да участват в процесите на тялото, които водят до затлъстяване.

 

Превенцията и контролът на затлъстяването обикновено започва с преглед и промяна в целодневната диета. Изследователи от Университета във Вашингтон по стоматология предполагат, че може да има връзка между високата гликемична диета (хранене с продукти, които увеличават много и бързо нивото на кръвната захар като например белият хляб) и стоматологичните заболявания.

 

Четете още: Какво да ядем, за да запазим зъбите си здрави?

 

Ферментиращите въглехидрати като рафинираното брашно, картофите, оризът и макаронените изделия, се превръщат в прости захари в устата. Експертите смятат, че тези храни могат да допринесат за повишаване на теглото, което води до затлъстяване. Връзката между тях и денталните заболявания е много интересна.

 

При хранене с този тип храни, те се превръщат в прости захари, които се натрупват по зъбите във вид на плака, ако не се отстраняват незабавно. Плаката започва да се задържа по нашите зъби и венци, което увеличава рискът за развитие на различни форми на заболявания на венците, като гингивит и пародонтит, както и възможността за появата на кариес.

 

Въпреки че според някои гледни точки се оказва, че този тип въглехидрати са от съществено значение за нашето правилно хранене, предотвратяването на денталните заболявания е възможно чрез следване на строг график за дентална хигиена.

 

Все пак е възможно след диета с ниско гликемични храни да подобрите вашето орално здраве и начинът, по който изглежда вашата талия, което значително може да увеличи цялостното ви здраве и самочувствие.

 

Продължавайки да откриваме все повече за връзката между нашето здраве и устата ни, все повече се затвърждава и разбирането, че редовната и правилна устна хигиена може да предотврати множество дентални и други видове заболявания.

Добави коментар