баща, дъщеря, връзка, тийнейджър, момиче

Връзката между баща и дъщеря

Бащата заема много важна роля в живота на своята дъщеря. Той е първият мъж, с който малкото момиченце се среща и затова се превръща в модел за подражание в живота ѝ за напред. Момичетата виждат отражението на баща си в поведението на останалите мъже. В много случаи възприемат, че всички мъже трябва да са като техният татко.

 

Още от детството, през юношеството и пълнолетието, бащата играе важна роля в живота на дъщеря си. Той е водач, спасител, покровител, приятел и пазител на семейството. Той подкрепя дъщеря си, дава ѝ любовта и сигурността, от които тя се нуждае, за да порасне уверена и щастлива млада жена. Ролята на таткото се променя успоредно с порастването на момичето.

 

Въпреки главната роля, която заема бащата в живота на дъщеря си, в някои случаи бащите не осъзнават колко всъщност е важна връзката им с дъщерите им. Това важи с особена сила за тийнейджърските години на момичето. Това обикновено произлиза от разбирането на някои мъже, че тяхната главна родителска роля се ограничава само до детството на дъщерите им.

 

баща, дъщеря, връзка, тийнейджър, момиче

 

Бащите в този момент започват да смятат, че дъщерите им вече са твърде големи, за да търсят близост с тях. Така бащите са по-склонни до някаква степен да се оттеглят и да прехвърлят щафетата на майката в полза връзката между майка и дъщеря.

 

Бащите започват да се отчуждават от дъщерите си в юношеството, особено когато дойде момента за споделяне на най-секретните момичешки тайни. Дъщерите от своя страна започват да мислят, че някои неща не могат да споделят с баща си, за това се обръщат предимно към майките си. Комуникацията между баща и дъщеря става още по-трудна, когато момичето достигне зряла възраст.

 

Вижте още: Как бащинството променя мъжа

 

Родителството става още по-сложно, когато момичето се превърне в жена. В този етап от живота си, младите жени са по-склонни да общуват с майките си, от колкото с бащите си. Бащите трябва да са наясно, че тяхната роля като родител никога не е приключила и техните дъщери все още се нуждаят от тях, дори и да се обръщат по-често към майките си, когато се нуждаят от родителска подкрепа.

 

баща, дъщеря, връзка, тийнейджър, момиче

 

Половите различия са основен фактор за възникването на подобна ситуация. Въпреки това, проблемът с възникналата дистанция между бащата и неговата пораснала дъщеря, може да бъде лесно решен. Всичко, което е нужно, е бащата ясно да разбере, че неговото малко момиченце вече е зряла жена, но това не значи, че той вече не ѝ е баща.

 

Вижте още: Как бащата да научи детето си на уважение?

 

Бащите не трябва да забравят, че колкото и да е пораснала дъщеря им, таткото продължава да бъде един от най-значимите мъже в живота ѝ, а неговата роля винаги ще е главна. Ако той съумее да бъде пълноценна част във всеки етап от живота на дъщеря си, тяхната връзка ще остане една от най-хубавите в живота и на двамата!

 

Снимки: Julie70 Joyoflife, kjd Foter.com

Добави коментар