баща, дъщеря, връзка, тийнейджър, момиче

Връзката между баща и дъщеря

Бащата заема много важна роля в живота на своята дъщеря. Той е първият мъж, с който малкото момиченце се среща и затова се превръща в модел за подражание в живота ѝ за напред. Момичетата виждат отражението на баща си в поведението на останалите мъже. В много случаи възприемат, че всички мъже трябва да са като техният татко.

 

Още от детството, през юношеството и пълнолетието, бащата играе важна роля в живота на дъщеря си. Той е водач, спасител, покровител, приятел и пазител на семейството. Той подкрепя дъщеря си, дава ѝ любовта и сигурността, от които тя се нуждае, за да порасне уверена и щастлива млада жена. Ролята на таткото се променя успоредно с порастването на момичето.

 

Въпреки главната роля, която заема бащата в живота на дъщеря си, в някои случаи бащите не осъзнават колко всъщност е важна връзката им с дъщерите им. Това важи с особена сила за тийнейджърските години на момичето. Това обикновено произлиза от разбирането на някои мъже, че тяхната главна родителска роля се ограничава само до детството на дъщерите им.

 

Вижте още: Как бащинството променя мъжа

 

Бащите в този момент започват да смятат, че дъщерите им вече са твърде големи, за да търсят близост с тях. Така бащите са по-склонни до някаква степен да се оттеглят и да прехвърлят щафетата на майката в полза връзката между майка и дъщеря.

 

Бащите започват да се отчуждават от дъщерите си в юношеството, особено когато дойде момента за споделяне на най-секретните момичешки тайни. Дъщерите от своя страна започват да мислят, че някои неща не могат да споделят с баща си, за това се обръщат предимно към майките си. Комуникацията между баща и дъщеря става още по-трудна, когато момичето достигне зряла възраст.

 

Родителството става още по-сложно, когато момичето се превърне в жена. В този етап от живота си, младите жени са по-склонни да общуват с майките си, от колкото с бащите си. Бащите трябва да са наясно, че тяхната роля като родител никога не е приключила и техните дъщери все още се нуждаят от тях, дори и да се обръщат по-често към майките си, когато се нуждаят от родителска подкрепа.

 

Вижте още: Как бащата да научи детето си на уважение?

 

Половите различия са основен фактор за възникването на подобна ситуация. Въпреки това, проблемът с възникналата дистанция между бащата и неговата пораснала дъщеря, може да бъде лесно решен. Всичко, което е нужно, е бащата ясно да разбере, че неговото малко момиченце вече е зряла жена, но това не значи, че той вече не ѝ е баща.

 

Бащите не трябва да забравят, че колкото и да е пораснала дъщеря им, таткото продължава да бъде един от най-значимите мъже в живота ѝ, а неговата роля винаги ще е главна. Ако той съумее да бъде пълноценна част във всеки етап от живота на дъщеря си, тяхната връзка ще остане една от най-хубавите в живота и на двамата!

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар