Вродени сърдечни дефекти при децата – част 2

Продължава от: Вродени сърдечни дефекти при децата – част 1

 

Видове сърдечни дефекти

 

Има много видове сърдечни дефекти:

 

Дупки в сърцето: Някои сърдечни дефекти могат да се разглеждат като дупки в стените между сърдечните камери и между големи кръвоносни съдове, излизащи от сърцето. Тези дупки позволяват обогатената на кислород и бедната на кислород кръв да се смесва. Ако дупките са големи и много от кръвта е смесена, кръвта, която циркулира в тялото на детето не носи толкова кислород, колкото обикновено. Без да има достатъчно кислород в кръвта кожата и ноктите на детето могат да станат сини на цвят. Бебето ви може да прояви симптоми на конгестивна сърдечна недостатъчност, като задух, раздразнителност и подуване на краката, тъй като смесената кръв циркулира и в белите дробове.

 

Примери за дефекти-дупки на сърцето са дупка в стената на лявата и дясната камера, предсърдно септален дефект, дупка между горните камери на сърцето, отвор между белодробната артерия и аортата.

 

Четете още: Да обичаш със сърцето си

 

Блокиране на притока на кръв. Когато кръвоносните съдове или сърдечни клапи са тесни заради дефект на сърцето, сърцето по-трудно изпомпва кръв през тях. Сред най-честите типове дефети от този вид е белодробна стеноза – стесняване на белодробната клапа, през която преминава кръвта от дясната камера към белодробната артерия по пътя си към белите дробове. Друг обструктивен дефект е аортната стеноза – това е стенснение на аортната клапа, през която преминава кръвта от лявата камера в аортата, за да кръвоснабди всички органи в тялото. Стеснената хлапа кара сърдечния мускул да работи по-усилено, което в крайна сметка води до удебеляване и разширяване на мускулите.

 

Отклонения в кръвоносните съдове. Няколко вродени дефекта на сърцето включват неправилно формирани или позиционирани кръвоносни съдове, вливащи се и излизащи от сърцето. Например, разместването на големите артерии се случва, когато белодробната артерия и аортата са на грешните страни на сърцето. Това е сериозно и непосредствено животозастрашаващ дефект. Състоянието наречено коарктация на аортата е стесняване на главния кръвоносен съд снабдяващ с кръв тялото. Коарктацията на аортата причинява високо кръвно налягане.

 

сърдечни дефекти, дете, здраве

 

Аномалии на сърдечната клапа. Ако сърдечните клапи не могат да се отварят и затварят правилно, кръвта не може да тече гладко. Примерите включват аномалия на Ebstein, при която трикуспидалната клапа е деформирана и често изпуска; белодробна атрезия, при която част от сърдечната тъкан блокира нормалния приток на кръв към дробовете.

 

Четете още: Последиците от неправилен сърдечен ритъм при децата

 

Комбинация от дефекти. Някои бебета се раждат с няколко сърдечни дефекта. Например „tetralogy of Fallot” е комбинация от 4 дефекта: дупка в камерната преграда, стеснен проход между дясната камера и пулмоналната артерия, промяна в свързването на аортата на сърцето и удебелени мускули в дясната камера.

 

Продължава на: Вродени сърдечни дефекти при децата – част 3

 

Снимки: digitalart FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар