Вродени сърдечни дефекти при бебетата

Ако бъдат открити навреме, повечето сърдечни дефекти при бебетата са лечими и няма да ограничат възможностите им или да намалят шансовете да водят нормален и активен живот.

 

Какво представляват сърдечните дефекти при бебетата?

 

Вродените сърдечени дефекти включват всеки проблем със структурата на сърцето, диагностициран при раждането или още в утробата. Те са един от най-често срещаните вродени проблеми. Сърдечните дефекти могат да бъдат незначителни или сериозни.

 

Те могат да включват проблеми, като отвори в стените между камерите на сърцето, по-тесни сърдечни клапи или кръвоносни съдове, които са неправилно оформени или позиционирани. Стесняването на белодробна клапа е един от най-често срещаните проблеми. Друг често срещан проблем е неправилно оформени сърдечни клапи или кръвоносни съдове.

 

Симптоми

 

В зависимост от броя, вида и тежестта на дефектите на сърцето, детето ви може да не проявява никакви признаци и симптоми. Проблемът може да се диагностицира доста по-късно, когато то започне да се изморява лесно когато спортува.

 

По-тежките дефекти на сърцето обикновено се проявяват при новородените няколко месеца след раждането им. Симптомите могат да включват учестено дишане или задух, шум в сърцето (неравномерен сърдечен ритъм), затруднения при хранене, слабо наддаване на тегло, не здрав цвят на кожата, устните и ноктите поради липса на кислород.

 

За откриване и диагностициране на сърдечните дефекти, лекарите използват различни методи и изследвания:

 

  • стетоскоп, скрининг с пулсоксиметрия (сензор, прикрепен към пръст, за да се изчисли колко е кислородът в кръвта)
  • рентген (за да се видят сърцето и белите дробове)
  • ултразвуково изследване, наречено ехокардиография (използва звукови вълни, за да се създаде картина на сърцето)
  • електрокардиограма (записва електрическата енергия на сърцето).

 

Вашият лекар ще измери и кръвното налягане на бебето при планиран физически преглед.

 

Причини

 

Изследователите не са съвсем сигурни каква е причината за вродените сърдечни дефекти, но има доказателства, че генетиката има влияние, защото има по-голям риск при родител с вроден сърдечен дефект да го предаде и на детето си.

 

Четете още: Вроден хипотиреоидизъм

 

Някои генетични заболявания, като например Синдром на Даун, също са свързани с вродени сърдечни дефекти. Изследователите също така смятат, че тютюнопушенето, алкохолът, както и някои видове лекарства, а също и някои инфекции по време на бременността могат да доведат до вродени сърдечни дефекти.

 

Лечение

 

Възможностите за лечение зависят от вида и сериозността на сърдечния проблем при бебето. Някои малки вродени сърдечни дефекти не се нуждаят от лечение. Така например, малките отвори между камерите на сърцето, често се затварят сами с порастването на детето.

 

Когато сърцето се нуждае от допълнителна лекарска намеса, се дават медикаменти, които да подпомогнат работата му. За случаите, в които сърдечният дефект се диагностицира в утробата, се дават лекарства на майката, за да се реши проблема още преди бебето да се роди.

 

Лекарите често прибягват до катетеризация (хирургична процедура, която е по-малко агресивна от сърдечна операция) при сърдечните дефекти на бебетата или децата. По време на катетеризацията, лекарят вкарва катетър (дълга тънка пластмасова тръбичка) в кръвоносен съд в крака или врата и достига до сърцето. След това  през катетъра се вмъкват малки инструменти, с чиято помощ се отстранява проблема на сърцето.

 

За дефекти, които не могат да бъдат отстранени с помощта на тази процедура, лекарите могат да прибегнат до една или няколко операции в продължение на няколко години, а в много редки случаи до трансплантация на сърце.

 

Четете още: Хипофизарен нанизъм 

 

Надежда за бъдещето

 

По-голямата част от вродените дефекти на сърцето могат да бъдат контролирани ако се открият рано и бъдат лекувани навреме, въпреки че много от децата с подобен проблем, ще се нуждаят от редовни профилактични прегледи при кардиолог през целия си живот. С добри грижи и внимание, в дългосрочен план, те могат да водят напълно нормален живот.

 

При някои деца може да се наложи да ограничат активностите или да вземат предпазни мерки за предотвратяване на инфекции, при други деца спортът и игрите не биха представлявали никакъв проблем.

 

Къде да потърсите помощ

 

Всеки път, когато чуете думите „дефект“ и „сърце“ е наистина шокиращо, особено когато става дума за вашето дете. В съвременния свят е лесно да си набавите необходимата информация за всичко, което ви вълнува благодарение на медиите и онлайн пространството. Най-доброто, разбира се е да посетите специалист, който да прецени състоянието на детето ви и да предпиеме необходимите и правилни действия за лечението му.

Добави коментар