„Време за мен” – съвети за самотни майки

 

Да бъдеш самотен родител е трудна и изтощителна работа. Важно е да отделите време за себе си, за да намалите стреса и да избегнете претоварването. Като самотна майка, може да е трудно да намерите време за себе си, но не е невъзможно.

 

Съчетайте усилията си с други майки

 

Намерете няколко други майки във вашият район, които имат деца горе-долу на възрастта на вашите. Направете си план, в който всяка от вас да гледа децата веднъж седмично за няколко часа, за да може останалите да имат време за почивка. Разбира се, ще има един ден в седмицата, в който и вие ще се грижите и за вашите, и за децата на другите майки, но пък за компенсация, ще имате време за себе си в друг ден.

 

Помислете дали може да наемете детегледачка

 

Малко майки могат да си позволят бавачка за постоянно, но да намерите някой, който да гледа децата веднъж в седмицата е финансово достъпно.  Така ще имате време за вас – да релаксирате, да поглезите тялото си, да презаредите.

 

Организирайте времето си

 

Времето, което отделяте за готвене, чистене и всякакви домакински задължения е доста, особено,  ако липсва организация. Научете се как да приготвяте храната за 30 или по-малко минути и планирайте седмичното меню. Използвайте кутии за съхранение на храната, поставете рафтчета и други инструменти за организиране. Така ще запазите реда в дома си без да го претрупвате.

 

Опитайте се да пускате пералня всяка вечер, отколкото да трупате всичкото пране от цяла седмица.

 

Ставайте по-рано

 

Това може да звучи ужасно, но всъщност е по-лесно, отколкото си мислите. Ако настройвате алармата да ви събуди 30 минути по-рано от обикновено, ще имате време да медитирате например или да си вземете вана, да гледате телевизия и т.н.

 

Защо „времето за мен” е толкова важно

 

Дългосрочният, хроничен стрес може да бъде много вреден за вашето здраве. Стресът може да доведе до емоционални проблеми и депресия. Той може да бъде причина за увеличаване на теглото, безсъние, преждевременно стареене.

 

Забързаният начин на живот често води до проблеми и със стомаха, високо кръвно и др. Стресът увличава шансовете за сърдечен инфаркт и инсулт, а също и влошава заболяванията като диабет или рак.

 

Времето за себе си ви дава почивката, от която се нуждаете, за да не се поддадете на стреса. Също така ви позволява да подсилите способността си да се съсредоточавате и да възвърнете творческите си заложби.

 

15 минути медитация и съсредоточаване  в себе си дневно, може значително да намали стреса, да подобри концентрацията и да развиете въображението си.

 

Грижата за децата е изтощителна. Подарете си почивката, от която се нуждаете, като направите някои промени в ежедневието си. Ще бъдете здрави, щастливи и в крайна сметка по-добра майка за децата си.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар