чай, зелен, ползи, здраве

Време е за зелен чай

Зеленият чай е чудесна напитка, която се получава при запарване на листата на цъфтящия храст Camellia Sinensis. Хората започват да го използват като домашен лек за леки заболявания преди повече от 4 000 години.

 

Зеленият чай продължава да провокира нови изследвания дори и днес. Ползите от него продължават да се доказват, благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Определени съединения, като катехини и полифеноли, могат да помогнат в борбата със заболявания на сърцето, рак и артрит. Ето и още няколко ползи, за които може би не подозирате:

 

Разкрасява усмивката

 

Всекидневното измиване на зъбите с четка и паста помага за поддържането на добра устна хигиена. Но знаете ли как пиенето на чай може да повлияе на здравето на зъбите ви? Катехините, вид антиоксиданти съдържащи се в зеления чай, помагат за спирането на разпространението на бактериите, свързани със заболяванията на венците и появата на кариеси. Като допълнителен бонус, те могат да помогнат за намаляването на лошия дъх. Ако не обичате да ходите на зъболекар, пийте зелен чай по-често!

 

чай, зелен, ползи, здраве

 

Грижа за здравето на кожа

 

Прекалено дългото стоене на слънце може да ви изложи на голямо количество ултравиолетова радиация. От своя страна, прекаленото излагане на ултравиолетова радиация може да повиши риска от развитие на рак на кожата.

 

Изследване, проведено от университета на Страклайд, определя зеления чай като потенциален лечител за рак на кожата. Зеленият чай съдържа големи количества епигалокатехин галат, който е мощен антиоксидант. Изследователите открили, че капсулираният екстракт от зелен чай може да свие или дори елиминира тумори на рака на кожата.

 

Четете още: 16 билкови чая – част 1

 

Грижа за сърцето

 

Сърдечните болести са една от най-често срещаните причина за смърт в по-развитите страни. И въпреки че пиенето на зелен чай не може да предотврати сърдечен удар, според резултатите на проучване, публикувано в Европейски журнал по превантивна кардиология (European Journal of Preventive Cardiology), зеленият чай е полезен за артериите. Хората, които консумират зелен чай редовно имат по-здрави кръвоносни съдове в сравнение с тези, които не го правят. Зеленият чай може да понижи кръвното налягане и холестерола.

 

чай, зелен, ползи, здраве

 

Облекчение на болката в ставите

 

Някои проучвания показват, че зеленият чай може да помогне за предотвратяването на развитието на ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване. Антиоксидантите, съдържащи се в него, могат да спрат имунната ви система да произвежда някои молекули, причиняващи симптоми на ревматоиден артрит. Зеленият чай може да помогне и за облекчаването на възпалението и увреждането на ставите.

 

По-добро зрение

 

Тъканите в очите могат да абсорбират антиоксиданти, което означава, че зеления чай може да ви помогне. Това ще ви осигури защита срещу някои заболявания на очите, като глаукома.

 

Четете още: Чай! Защо да го пием?

 

Подобряване на мозъчната дейност

 

Зеленият чай показва добри резултати и в борбата с болестта на Алцхаймер. Изглежда, че той има свойството да предотвратява натрупването на плаки, които водят до влошаване работата на мозъка при пациенти с деменция. Може да помогне и за увеличаване на познавателната дейност.

 

Добър сън

 

Обструктивната сънна апнея предизвиква периодично прекъсване на дишането по време на сън. Това затруднява притока на кислород към мозъка. Ако не се лекува, може да повлияе на способността за запомняне и на учене. Силните антиоксиданти в зеления чай могат да помогнат на хората, борещи се с това заболяване.

 

чай, зелен, ползи, здраве

 

Имайте предвид, че винаги трябва да бъдете внимателни, когато добавяте нещо ново в хранителния си режим. Зеленият чай не прави изключение. Той съдържа кофеин и флуорид, но не в прекалено високи количества. Посъветвайте се със своя лекар или фармацевт, преди да започнете да пиете зеления чай ако приемате някакви лекарства.

 

Снимки: jess-sanson, Kake, Chef Cooke, J. Mark Bertrand Foter.com

Добави коментар