Вредни ли са пелените? – една друга гледна точка

Автор: д-р Евгени Комаровски, педиатър

По материали от: http://www.babyblog.ru/komarovskiy

 

Пелената е основен елемент от бебешкото облекло през последните няколко хиляди години. Тя е елементарна, проста като конструкция и не дава почти никакъв шанс за изява на дизайнерите и стилистите. Пелената е удобна, достъпна, практична. Нo всъщност, толкова ли са еднозначни нещата?

 

Исторически погледнато, в основата на използването на пелените лежат икономически причини. Класическото облекло – с ръкави и крачоли – е точно адаптирано към размерите на тялото на човека, който го ползва. Очевидно, че когато размерите на тялото се променят през две седмици, не може да се „насмогне” с купуването на нови дрехи. А пелената – при положение, че при направата й материал не се пести съществено – позволява в крайна сметка половин година да не се мисли за нови дрехи на бебето.

 

бебе, повиване, пелени, дрехи

 

Отношението на обществото и медицината към пелените в продължение на много десетилетия е останало като цяло положително:

 

• Да го повивам ли? – Естествено!

• А как да го повивам? – Прибираме ръцете и краката, и плътно и стегнато обвиваме и фиксираме, за да не мърда!

• И защо плътно и стегнато? – За да са му прави краката и да не шава много – много…

 

Постепенно възгледите са се променили. Многото изследвания доказват категорично, че кривите крака не се изправят колкото и плътно и стегнато да ги повиваме. Правите крака нямат нищо общо с техниката на повиване. Оказва се, че на плътно пристегнатите бебета им е трудно да дишат. Нещо повече – „умните доктори” са достигнали до извода, че не трябва да се насилва бебето – доколкото всички бебета искат да заемат някаква определена поза, да подгънат ръцете или краката – то именно тази поза се явява за тях най-удобна и естествена, най-физиологична.

 

Четете още: Как да стимулирате мозъка на новороденото?

 

И на основата на тези прости и логични изводи плътното пристягане с пелени постепенно става обект на безпощадна критика и е захвърлено като остаряло под натиска на прогресивната родителска и докторска общественост. Вместо плътното пристягане с пелени идва свободното повиване – като символ на демокрацията и уважението на правата на човека от самото му раждане!

 

бебе, повиване, пелени, дрехи

 

Свободно повитото дете получава възможност да мърда с крайници и да заема поза, която е удобна за самото него. Така, на първо време, се постига консенсус – свободното повиване е оптимално, удобно, традиционно, удоволетворява потребностите на бебето и вижданията на родителите. Е, някои баби малко се дразнят поради естетически съображения – нима може да се сравни удувително красивото, изящно „валяче”, получаващо се при плътно повиване, с мърдащото, чувалоподобно образование, получено в резултат на хлабавото повиване? Но някак си бабите могат да бъдат убедени чрез доводи и разсъждения.

 

Четете още: Кога бебето ми ще ме разпознава?

 

И всичко щеше да е наред,  ако изведнъж… в десетки страни, в стотици средства за масово осведомяване се появиха многочислени съобщения за това, че повиването с пелени е принципно много вредно. И даже свободното, хлабаво повиване не е всъщност никаква свобода, а просто свободно движение в затворена среда (с аналогия за свободното движение в килията на затвора). Нещо повече – появиха се хиляди мнения на специалисти, психолози, лекари и родители за това, че повивайки бебето ние от раждането му ограничаваме неговите възприятия за света, възпрепятстваме хармоничното развитие на личността, затормозяваме индивидуалността, и въобще, че възпитанието в 21 век и повиването с пелени са несъвместими понятия!

 

бебе, повиване, пелени, дрехи

 

Милиони родителски двойки се намират в състояние на несигурност и униние. Бедните деца… Заради нашето родителско невежество те преминават през истинския ад на повиването с пелени и се превръщат в изостанали, нехармонични, недоразвити и безинициативни. А другите хитреци, които мърдат, пълзят и заемат каквито си искат пози на тялото сега ще командват нашите деца…  какво да се направи сега? Ясно, като се роди следващото – забравяме за пелените, но за това, изостаналото е жалко… .

 

Да си кажем правичката, жалко е за самите родители. Оказва се, че родителския инстинкт е по-силен от елементарната здрава мисъл.

 

Четете още: Кога бебето ми може да започне да ползва биберон?

 

Обърнете внимание:

 

• Противници на повиването с пелени е имало и преди. Типичен и много известен апологет на антипеленачната пропаганда е великия писател Лев Толстой, като парадоксалното е, че самият той в детството си е бил обект на стриктно стегнато повиване…

• Разцвета на човешката цивилизация и новите технологии – от памперса до полетите в космоса – са измислени и извършени от хора, които са били в пелени като бебета…

• Повечето от тези, които сега четат тези редове – в детството си са били повивани…

• Най-парадоксалното е, че великите детски психолози, които пророкуват неминуемо травмиране на бебетата в пелени, в детството си също са били повивани. Възможно е при това – малко по-стегнато от необходимото…

 

бебе, повиване, пелени, дрехи

 

Формирането на пълноценна и хармонично развита личност се определя от множество фактори: индивидуални, генетично обусловени особености на характера, от общото здравословно състояние и от лечението на конкретни болести в частност, от системите на педагогическо и религиозно възпитание, от страната, в която живеем. Особена и най-важна роля играе психологическия климат в семейството, ценностната система, присъствието и на двамата родители и техните отношения помежду им, с децата и с бабите и дядовците. Всички описани фактори са много важни и тяхното влияние върху формирането на детето са доказано безусловни. В същото време не съществува нито едно пълно, достоверно научно изследване, доказващо връзката между повиването с пелени и проблемите на развитието на личността.

 

Четете още: Какви са признаците, че бебето е алергично към формула?

 

По тази логика, научна и убедителна мотивировка за отричането на пелените не съществува и на тази основа може да се формулира важният извод: да се повива с пелени или да не се повива детето е въпрос на лична преценка на неговите родители, продиктувана от родителските желания, възможности и начин на живот.

 

бебе, повиване, пелени, дрехи

 

В анти – пеленачната пропаганда освен всичко друго има и ясни икономически мотиви. Всяка фабрика и всеки цех може за един ден да организира производството на пелени. Но красивите, цветни костюмчета, ританки, бебешки дрешки с всичките им картинки, джобчета, връзчици, копченца – това е доста по-сложно, скъпо и по правило – вносно производство. Не е ли точно в това разделителната линия и „вредността” на пелените?

 

Въпреки всичко обаче, родителите трябва да бъдат информирани и за многото удобства, до които води отказа от пелени. Да обобщим някои от тях:   

 

Четете още: Ползи за здравето от млякото и млечните продукти

 

• При използването на бебешки дрешки и ританки за обличането на бебето може да бъде ангажиран и мъжа, доколкото баща – усвоил изкуството на повиването – е уникално явление…

• Пелените са много непрактични в топло време – риска от прегряване на детето е много голям…

• При прането на дрешките и ританките в сравнение с пелените отива много по-малко вода и перилни препарати, и при сушенето те заемат по-малко място и изсъхват по-бързо…

• Колкото и свободно да повиете бебето – пак ще му е неудобно. Дрешките и ританките по никакъв начин от своя страна не го ограничават. И както и да го повиете – активното бебе винаги може да се разповие (ако се случи – дано в стаята е достатъчно топло). Естествено, много по-трудно е да си свали само дрешките или ританките…

 

бебе, повиване, пелени, дрехи

 

И все пак! Всичко горепосочено като аргументи не е мнение от последна инстанция. И ако в дома са ви останали десетина пелени – не е задължително да ги изхвърляте само защото сте се запознали с последните достижения на психологията на отглеждането на деца. Повтарям: да се повива или не си е ваша лична работа. Никой друг, нито консултанта в магазина за детски дрехи, нито доктора – педиатър, нито психолога не могат да вземат решение вместо вас. И не си мислете, че каквото и решение да вземете – то сериозно ще повлияе на психиката и здравето на вашето бебе. Ако искате – повивайте, ако не искате – недейте. Само не се изнервяйте.

 

Снимки: t r e v y, koadmunkee, Deannster, MightyBoyBrian, Amanda McNeal Photography, Merrick Brown, sunsurfr Foter.com

Добави коментар