Вреден ли е компютърът при бременност?

Единно мнение по този въпрос все още няма в лекарската гилдия, и това е обяснимо: „компютърната епоха” започна преди има-няма 20 години и за толкова кратък срок, дори при продължителни и достоверни наблюдения, сериозни изводи не могат да бъдат направени.

 

Освен това, компютрите от ежедневието ни днес сериозно се различават от онези машини отпреди 10-15 години. От една страна, няма сигурни данни за това, че компютърът увеличава риска от аборт или повишава вероятността от пороци на развитието на плода. От друга страна, бременността е такова състояние на организма, което изисква от жената мобилизация на всички физически и нравствени сили и в тези условия негативните аспекти и влияния от седенето пред компютъра увеличават своето неблагоприятно въздействие. Да поговорим за тях по-подробно.

 

През бремеността настъпват сериозни промени в кръвообращението, които оказват влияние и на зрението, като често настъпват изменения в очното дъно, стига се до възникване или прогресиране на късогледство. В комбинация с негативното влияние на монитора, очите на бременната жена са поставени пред сериозно изпитание.

 

бременност, компютър, здраве, бебе

 

Продължителното пребиваване в седяща поза води до застой на кръвта в малкия таз. Нарушава се кръвоснабдаването на всички органи, разположени в коремната част, в това число и на матката, забавя се процеса на обмяната на веществата. При бременната това означава освен всичко останало и намаляване на притока на кръв към плода с всички произтичащи от това последици: хипоксия, бавен обмен на веществата в плода…

 

Четете още: Кръвно налягане по време на бременност

 

Бремеността и напъните при раждане често провокират появата и развитието на хемороиди. Имайки предвид, че продължителното пребиваване в седяща поза-неизбежно при работа с компютър само по себе си е един от основните фактори за поява на хемороиди, може да се заключи, че ако бременната жена прекарва много време пред компютъра (или се занимава с някаква друга „седяща” работа), то появата или обострянето на хемороиди при нея са много вероятни.

 

Увеличаването на теглото при бременността и преместването на центъра на тежестта на тялото напред увеличават натоварванета на гръбначния стълб. Освен това, бременните жени често изпитват недостиг на калций в организма. Съчетаването на тези фактори със седящо положение на тялото, особено с неудобната поза при работа с компютър при положение, че не е организирано правилно работното място – всичко това води до риск от развитие на остеохондроза и други заболявание на гръбначния стълб и ставите.

 

бременност, здраве, напълняване, бебе

 

Продължителното стоене в затворени, непроветрени помещения също е често срещан проблем при бременните – това положение е нездравословно за всеки човек, а при тях е особено опасно поради повишената необходимост от кислород за плода.

 

Четете още: Болката в гърба и кръста по време на бремеността

 

Най-важният фактор за нормалното протичане на бременността  и раждането на здраво дете представлява комфортното психологическо състояние на жената и минималното количество нагетивни преживявания и стрес, които работата на компютър само непрекъснато добавя.

Какво да се прави?

 

На първо място, още от началните дни на бременността жената трябва своевременно да организира своето наблюдение в женската консултация. Квалифицираният и опитен лекар ще съумее на време да разпознае всяко възможно негативно изменение в здравословното състояние и да даде необходимите съвети и препоръки. На второ място, действащото законодателство задължава работодателите да се отнасят с повишено внимание и грижа към бременните, включително предвижда възможност за преместването й на по-лека работа без необходимост от работа с компютър. Ако все пак на бременната й се налага да продължи използването на компютър, то следва да се спазват стриктно някои профилактични изисквания. Ето и най-важните от тях.

 

бременност, здраве, комфорт, бебе, компютър

 

Правилна организация на работното място и позата при работа.

 

Постарайте се да ограничите неподвижното пребиваване пред компютъра до минимум – всеки час правете 15-минутни паузи, като по време на тях се изправете, направете няколко леки физически упражнеия (накланяне и завъртане на главата, раздвижване на глезените и китките, масаж на врата). След връщане от работа в къщи, не се хвърляйте веднага да изпълнявате домашните си задължения – полегнете, отпуснете се за час-два. Не отказвайте помощ, ако ви се предлага такава от съседи,  приятели или роднини.С една дума, използвайте всяка възможност за отдих и почивка.

 

Четете още: „Мамнезия” или „Мозъка на бременната”

 

И винаги се старайте да запазите доброто настроение и душевното спокойствие. Помнете, че за вас в този период е най-важно да имате лека бременност е благополучно да родите здраво, доносено бебе. Не се притеснявайте и нервирайте за дреболии от типа висене пред компютъра, ругатни по форумите или капризи на началството. Всичко това са несъществени неща в сравнение с важното чудо, което расте вътре във вас.

 

Лека бременност и успешно раждане!

 

Снимки: Ed Yourdon, The Scott, ?eagan, bionicteaching,  Foter

Добави коментар