Водещи международни специалисти се събират на XIII софийски симпозиум по репродуктивна медицина

Близо 150 хиляди са двойките у нас, при които има регистрирани проблеми, заради които те не могат да създадат дете. Колко е техният брой в действителност е трудно да се отчете от статистиката, защото темата често предизвиква притеснение и много хора се страхуват да потърсят помощта на специалисти.

 

Ражданията намаляват, отчитат още данните на НСИ, за сметка на това броят на инвитро процедурите нараства всяка година. Само за второто тримесечие на 2019 година близо 2 600 двойки са подали искания за подпомагане на подобни процедури от държавата през Центъра за асистирана репродукция. За щастие все повече семейства, успяват в неравната битка въпреки трудностите, благодарение на непрекъснатото развитие в областта на асистираните репродуктивни техники.

 

Водещи специалисти се събират в НДК на 11 и 12 октомври на XIII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, за да чуят и обсъдят последните тенденции в тази област. Симпозиумът, организиран от Института по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“, се превръща във водещото медицинско събитие на годината. За тринайсети път събитието събира най-добрият световен и български опит с една единствена мисия – да помага на хората, които искат да имат свое дете.

 

И тази година делегатите и гостите на най-престижното медицинско събитие в България ще имат възможността да видят на живо уникални процедури от инвитро лабораторията на Медицински комплекс “Д-р Щерев”, насочени към съвременните методи на АРТ. Те ще бъдат представени от ембриолога Ирена Антонова. Ще бъде проведен и уоркшоп по криопрезервация на ембриони и яйцеклетки, от ръководителя на IVF лабораторията д-р Таня Милачич.

 

Видеовръзката ще бъде реализирана от високотехнологичната лаборатория на медицински комплекс “Д-р Щерев”, в която екипа от специалисти използва всички възможности на съвременната медицина. Извършват се и генетични изследвания, включително при двойки с повтарящи се неуспешни инвитро опити или спонтанни аборти.

 

Изключително интересен ще бъде и модула по Фетална медицина, който по традиция ще бъде моделиран от един от пионерите в областта у нас – д-р Петя Чавеева. Засилено международно участие в сегмента има в лицето на д-р Мая Брик и д-р Белен Сантакруз, делегатите и гостите на Симпозиума ще могат да видят на живо ултразвукова диагностика по фетална медицина.

 

Сред международните лектори на събитието са изявеният специалист по репродуктивна медицина проф. Рой Хомбург и колегата му проф. Инг Чонг. От Великобритания ще пристигнат и преподавателят по репродуктивна медицина д-р Майкъл Карол и д-р Джилиан Локууд, медицински директор на клиниката Midland Fertility Services. Те ще представят най-съвременните техники и проучвания в областта на инвитро оплождането, феталната морфология, акушерството и гинекологията.

 

Организаторите са подготвили насърчение за бъдещите и младшите лекари. Трима от студентите и специализантите, които ще посетят ХIII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина ще грабнат три стипендии – една от 500 лв. и още две от по 250лв. Те ще бъдат раздадени чрез томбола, като парите ще подпомогнат младите лекари в обучението им. Така за втора поредна година организаторите ще подкрепят научното и кариерно развитие на бъдещите си колеги, които са избрали да останат и да се реализират професионално в България.

 

Лекарите и медицинските специалисти, които искат да присъстват на авторитетното научно събитие, трябва предварително да се регистрират на сайта на ИРЗ (https://www.reproduktivnozdrave.org/).

Добави коментар