Влияние на насилието върху психическото здраве на жената

Ако сте били насилвани, може да се чувствате ужасно изплашени, объркани, шокирани, ядосани, емоционално вцепенени. Всяка жена е различна и всички тези чувства са естествени.

 

Домашното насилие може да доведе до сериозни проблеми за психичното здраве, включително и пост-травматично стресово разстройство, депресия, тревожност. Ако сте преживели насилие, професионалист по психично здравеможе да ви помогне. Съветник или терапевт може да работи с вас, за да се справите с емоциите и да изградите самочувствие, и да усъвършенствате вашите умения да се справяте с проблемите.  Вие може да попитате вашият личен лекар за име на терапевт, който да ви помогне.

 

Четете още: Какво да правите, ако сте насилвани във връзките?

 

Някои жени преживели домашно насилие започват употребата на наркотици, алкохол или тютюнопушене или преяждане, които също могат да доведат до физически и емоционални проблеми.  Говорете с вашият лекар или терапевт за да ви помогнат да се справите с това поведение. Потърсете здравословни начини да намалите стреса. Опитайте с упражнения, дълбоко вдишване и други техники за релаксация, потърсете подкрепата на приятели, семейството или  т.н. групови терапии.

 

Влияние на насилието върху психическото здраве на жената

 

Понякога изживяното насилие има влияние за години напред. Ако сте били жертва на сексуално насилие преди много време, все още може да получите професионална помощ за психическото ви здраве.

 

Ако познавате деца, които са били малтретирани или свидетели на насилие може да им помогнете. Покажете им любов и загриженост. Консултирайте се с лекар или медицинска сестра за професионална помощ и за тях.

 

Списък с национални и регионални телефони на които хората, станали жертва на насилие, могат да потърсят помощ можете да намерите тук.

 

Снимки: marin, Jeanne Claire Maarbes FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар