Влияе ли стресът по време на бременност на вашето бебе

Здравето е „посадено“, дори преди човек да поеме въздух за първи път. Деветте кратки месеца в утробата, всъщност до голяма степен оформят здравето на вашето бебенце. Гестационният период е от голямо значение за бъдещия живот на човек.

 

Някои учени твърдят, че ефектът върху физическото и емоционалното здраве на бебето, който може да окаже животът в утробата, всъщност е по-голям, отколкото наследените гени. Условията в матката – най-вече хормоните на майката и хранителните вещества, доставени през плацентата, могат значително да повлияят на доброто развитие на черния дроб, сърцето, бъбреците, мозъка и тяхното добро функциониране в бъдеще.

 

Още през седемдесетте години става ясно, че ако по време на бременността майката приема вещества като кокаин, алкохол, тютюн и др. вещества, това може да навреди на физическото и психическото здраве на бебето.

 

Може да намали теглото при раждане, височината, да застраши паметта, интелекта и дори темперамента. На същия принцип е установено, че ако майката изпитва постоянно напрежение или стрес по време на бременност, може бебето да се роди с някои недостатъци, които да му останат и в зряла възраст.

 

Четете още: Музиката и вашето неродено бебче

 

През деветдесетте години започва да се говори за това как стреса и емоционалното състояние на майката, може да повлияе на нероденото бебе. Когато сме под стрес, ние произвеждаме кортизол. Ако стресът е временен, кортизолът не създава проблеми. Ако сте под стрес по-дълго време, тялото ви може да не успее да се справи с кортизола и това да доведе до високо кръвно.

 

Голямото количество кортизол в тялото на една бременна жена, може да повиши кръвното налягане на бебето завинаги. Когато достигне зряла възраст, вероятно бебето ще страда от високо кръвно налягане.

 

Много майки са изправени пред стресови обстоятелства по време на бременността. Могат да се сблъскат със ситуации като разпадане на брака, физическо или емоционално насилие, изневяра или просто незаинтересовани и безучастни партньори. Тези майки изпитват постоянен стрес, срам, самота и понякога клинична депресия по време на бременността или раждането.

 

Бебетата на тези майки са изложени на различни стресови хормони, токсини и недохранване в утробата. Вероятно тези бебета ще станат възрастни, които са хипер активни, слабо активни, невнимателни или със слаб самоконтрол. Разбира се, тези проявления могат да бъдат и резултат от събития, случили се след раждането, а не преди това.

 

Повечето гинеколози и акушери усещат кога пациентите им се нуждаят от психологическа подкрепа. Въпреки това, когато става дума за лечение, много хора се чувстват неудобно и не посещават психологическо консултиране.

 

Семейството им може също да не ги насърчава, защото на този проблем често не се гледа като на медицински. Лекарите по разбираеми причини не са склонни да предписват психиатрични лекарства, заради бременността или кърменето.

 

Четете още: Усещания и емоции на бъдещото дете

 

Така идва и вариантът, в който жената е в такава ситуация, че страда сама и не получава подкрепа. От нея се очаква да преодолее всички неблагоприятни обстоятелства и тя понякога го прави. Някои жени обаче не са толкова емоционално стабилни, за да се справят.

 

Когато жената привидно се справя с прекомерния стрес, все още има възможност да е под постоянно напрежение и да произвежда хормони на стреса, а някои от тях да достигат и до бебето.

 

Стресът по време на бременност, може да бъде причина и за асиметрия в координирането на ушите, пръстите на ръцете, стъпалата, лактите и др. Стресът на майката, може да доведе до проблеми в развиващата се нервна система.

 

Всеки родител иска щастливо дете. Щастливите деца са били щастливи бебета. Щастливите бебета се раждат от щастливи майки. Ето защо партньорът, семейството, приятелите на бъдещата майка, трябва да направят всичко по силите си, за да направят бременната жена щастлива и спокойна.

Добави коментар