Витамин D при бременност

Групата на витамин D (калциферол) се синтезира най-вече в кожата, под действието на ултравиолетовите лъчи, но и в черния дроб, и бъбреците. Тя е от особена важност за организма, особено при децата, защото е със силно изразено антирахитично действие (най-силно изразено при витамин D2 ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). Те подпомагат калцификацията на костите и поддържат и нормалната концентрация на калция и фосфора в кръвта.

 

Недостига на витамин D по време на бременността може да затрудни правилното усвояване на калция от бебето. От своя страна липсата на калций може да доведе до развитието на слаби зъби и кости.

 

витамин D, бременностРазличните витамини от групата на витамин D се усвояват от различни източници. Например, витамин D3 се приема главно с животинските храни, като:

  • черен дроб;
  • хайвер;
  • рибено масло;
  • яйчен жълтък;
  • краве мляко;
  • други животински продукти.

 

Витамин D2 от своя страна се съдържа в растителните храни, като:

  • маслини и зехтин;
  • други растителни масла;
  • някои листни зеленчуци;
  • плодове.

 

Дефицита на витамин D в организма и недостатъчното излагане на слънце са основните виновници за появата на рахит. При това заболяване количеството калций в кръвта се понижава, поради което се извлича от костите и намалява тяхната плътност (остеопороза).

 

Това може да доведе до:

  • изкривяване на гръбначния стълб и долните крайници;
  • деформация на гръдният кош;
  • изтъняване и деформация на костите на черепа.

 

Рахита се развива най-често през зимата, заради намаленото слънчево греене. От това заболяване страдат най-често децата, особено кърмачетата и недоносените деца.

 

Снимка: diamante, domdeen FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар