Витамин B2 при бременност

Едно от най-важните биологични свойства на витамин B2  (рибофлавин) е положителното му влияние върху растежа на развиващите се организми.

 

Той подпомага растежа и развитието на костите, мускулите и нервната система на бебето. Освен това подсилва доброто зрение и осигурява здравето на кожата.

 

Витамин В2 може да се набави от:

  • мляко и млечни продукти;
  • месо, рибата;
  • яйчен жълтък;
  • хайвер.

 

В по-малки количества се съдържа и в зърнените храни, чушките и доматите, спанака, зеления грах и фасула и гъбите.

 

Витамин B2 при бременност

 

Ясно изразени симптоми на дефицит на витамин В2 няма, но наличието на тези признаци:

  • напукванията на устните;
  • появата на малки язвички в ъглите на устата;
  • забавяне на растежа;
  • намаляване на теглото (при децата),

дават основание да се мисли, че е възможно приеманото количество да не е достатъчно.

 

Допълнителен прием по време на бременност обикновено не се изисква, защото може да се набави достатъчно количество от храната.

 

Снимки: domdeen, Suat Eman, Vichaya Kiatying-Angsulee, Photokanok FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар