Витамин С при бременност
Витамин С (аскорбинова киселина) е изключително важен за организма. Той участва в окислително-възстановителните процеси и повишава съпротивителните сили на организма при простуда, инфекции и т.н. Освен това укрепва кръвоносните съдове и поддържа тяхната нормалната еластичност и пропускливост.
Ежедневният прием на витамин С е особено важен по време на бременността, защото той подпомага производството на колаген, който е компонент на хрущялите, сухожилията, костите и кожата. Освен това предпазва от анемия по време на бременността, тъй като спомага при абсорбирането на желязо.
Основни източници на витамин С в организма са плодовете и зеленчуците. Особено богати на витамин С са:
- цитрусовите плодовe;
- доматите;
- шипките, касисът, боровинките;
- чушките (особено червените);
- спанака, зеления лук, марулята.
Обикновено през зимата и ранната пролет може да се получи недостиг на този витамин, защото съдържанието му в консервираните плодове и зеленчуци не е достатъчно. Симптомите на недостиг са:
- склонност към простудни заболявания;
- мускулна слабост;
- подути и болезнени стави;
- носни кръвотечения;
- анемия, слабост, бледост;
- умора, депресия;
- подпухнали венци, клатещи се зъби, кървящи венци;
- чести инфекциозни заболявания;
- бавно заздравяващи рани;
- скорбут.
Витамин C лесно се окислява и преминава в съединения, които нямат витаминна стойност, ако бъде поставен в алкална и неутрална среда. Той се окислява и под действието на естествено съдържащите се в плодовете и зеленчуците ензими, след тяхното откъсване от растението.
Най лесния метод за по-дългото запазване на витамин С е бланширането на плодовете и зеленчуците, защото високата температура разрушава тези ензими.
Снимки: dan, Master isolated images, domdeen, ionut FreeDigitalPhotos.net