Витамин С при бременност

Витамин С (аскорбинова киселина) е изключително важен за организма. Той участва в окислително-възстановителните процеси и повишава съпротивителните сили на организма при простуда, инфекции и т.н. Освен това укрепва кръвоносните съдове и поддържа тяхната нормалната еластичност и пропускливост.

 

Ежедневният прием на витамин С е особено важен по време на бременността, защото той подпомага производството на колаген, който е компонент на хрущялите, сухожилията, костите и кожата. Освен това предпазва от анемия по време на бременността, тъй като спомага при абсорбирането на желязо.

 

Основни източници на витамин С в организма са плодовете и зеленчуците. Особено богати на витамин С са:

  • цитрусовите плодовe;
  • доматите;
  • шипките, касисът, боровинките;
  • чушките (особено червените);
  • спанака, зеления лук, марулята.

 

витамин С, бременност

 

Обикновено през зимата и ранната пролет може да се получи недостиг на този витамин, защото съдържанието му в консервираните плодове и зеленчуци не е достатъчно. Симптомите на недостиг са:

  • склонност към простудни заболявания;
  • мускулна слабост;
  • подути и болезнени стави;
  • носни кръвотечения;
  • анемия, слабост, бледост;
  • умора, депресия;
  • подпухнали венци, клатещи се зъби, кървящи венци;
  • чести инфекциозни заболявания;
  • бавно заздравяващи рани;
  • скорбут.

 

витамин С, бременност

 

Витамин C лесно се окислява и преминава в съединения, които нямат витаминна стойност, ако бъде поставен в алкална и неутрална среда. Той се окислява и под действието на естествено съдържащите се в плодовете и зеленчуците ензими, след тяхното откъсване от растението.

 

Най лесния метод за по-дългото запазване на витамин С е бланширането на плодовете и зеленчуците, защото високата температура разрушава тези ензими.

 

Снимки: dan, Master isolated images, domdeen, ionut FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар