бременност, витамин д3, дефицит

Витамин Д3 и бременност

В последните години все по-голямо внимание се обръща на ролята на витамин Д3 по време на бременност. Нормалните му нива са от голямо значение за намаляването на риска от възникване на усложнения при майката и плода, както и за правилното протичане на бременността. Koгaтo се говори за витамин Д, трябва да имаме предвид, че това са всъщност група витамини. Едни от нaй-вaжнитe cpeд тяx ca витaмин Д2 и Д3, като вторият е този, синтезиран в ĸoжaтa пoд дeйcтвиeто нa UVВ лъчитe.

 

Ролята на витамин Д3

 

Витамин Д3 е мастно-разтворим витамин, който има важна и основна роля в костната обмяна. Той влияе върху инсулиновата секреция и действие, имунитета, както и тумурогенезата. Доказана е ролята му и по отношение на репродукцията – образуване на полови хормони и калциев (Са) трансплацентарен транспорт.

 

Оказва ефект и върху хроничното възпаление и ендометриозата. Основната част от количеството на витамин Д идва от синтезата му в кожата под действието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Само 10 – 20% от общото количество се набавя с храната.

 

Дефицит

 

Състояние на дефицит има при намалено излагане на слънце или неправилно хранене, а това се отразява на целия организъм. Влияние оказва и състоянието на нарушен синтез. В този случай се наблюдава абнормен калциево-фосфорен (Са-Р) и костен метаболизъм. За дефицит се приема ниво на 25(ОН)Д3 под 50нмол/л.

 

Бременност и витамин Д

 

По време на бременност недостигът на витамин Д води до редица отклонения, както при майката, така и при плода. По-често се срещат прееклампсия, гестационен диабет, по-малък за гестационната възраст плод, нарушено скелетно формиране, намалена костна маса и нарушение в образуването на зъбният емайл на детето. Има сериозна опасност от имунен дефицит.

 

Ако при майката има по-малко витамин Д3, може да се стигне до намалено ниво на калций при новороденото, както и риск за развитие на гърч. Проучванията показват, че дефицитът води до по-висока честота на бактериална вагиноза при бременните.

 

Четете още: Калций при бременност

 

Изследването за витамин Д

 

Скрининг за установяване на дефицит на витамин Д по време на бременност не се прави при всички бременни. Важно е да се изследват жените със затлъстяване, тъмен цвят на кожата или със стомашно-чревни заболявания. Изследване се прави и при друго дете в семейството, болно от рахит. Добре е да се провери витамин Д при прием на лекарства, които редуцират нивото му.

 

При установяването на дефицит или недостатъчност е препоръчително промяна в начина на живот. Бременните в риск трябва да се изследват още при първия преглед при акушер-гинеколог. След внимателна преценка може да се назначи витамин Д3 в подходящи дози.

 

Материалът е подготвен в партньорство със специалистите от:

д-р щерев, гинекология, акушерство

Добави коментар