Витамини, полезни за зрението

 

При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С – “класическите” антиоксиданти плюс многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.


Витамин А се съдържа най-много в морковите, доматите, марулите, зеления грах, лука, изварата. 


Витамини В – в зеленчуците, гъбите, млечните продукти. 


Витамин С – в шипката, картофите, киселото зеле, цитрусовите плодове.


Най-богатият източник на витамин С е сокът от моркови. Той отлично “храни” цялата очна система и се усвоява бързо и добре. Този сок може да се пие според желанието, но два пъти годишно всяка сутрин в продължение на 1 месец трябва да се изпива по 1 чаша сок от моркови. Не трябва да се забравя, че салатата от пресни моркови, задушените моркови и сокът от моркови е добре да се употребяват със сметана или олио, тъй като витамин А е мастноразтворим.


При заболявания на очите и зрителния нерв, при катаракта и конюнктивит е ефективен сокът от магданоз. Той е един от силнодействащите сокове и затова не трябва да се приемат повече от 30-40 мл дневно. Може да се смесва с вода или друг зеленчуков сок. Изключително полезна е сместа от моркови и магданоз. Цвеклото също “освежава” очите и прочиства кръвта. 2 супени лъжици сок от цвекло могат да се добавят към сока от моркови и магданоз.


Положително въздействат на кръвоносните съдове на очите имат и кайсиите във всякакъв вид: пресни, сушени или на сок. Те запазват своите уникални свойства, като се смесят със захар (1чаша захар на 1 чаша боровинки). През зимата могат да се съхраняват в хладилник.


Задължително пийте шипков чай, който съдържа много витамин С. Неговата редовна употреба подпомага здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Хората, страдащи от късогледство, е добре да приемат и глог, който е богат на аскорбинова киселина (витамин С) и каротин (витамин А). Изсушените плодове глог, се обвалват в брашно и смесени с мед могат да се ядат като сладко, а изсушените листа и плодове могат да се използват за чай. Тиквата, която е богата на кератин, също е много полезна за очите.

 

Източник: http://www.zdrave.bg

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар