Витамините през бременността

Витамин Е подпомага кръвообращението. Някои проучвания показват, че витамин Е намалява симптомите на предменструалният синдром и определени видове заболявания на гърдите.

 

Почти невъзможно е да имате недостиг на витамин Е. Продължителното приемане и предозиране може да причини токсичност и други здравни проблеми, затова ако сте бременна или кърмите се препоръчва да се консултирате с лекаря си преди да взимате този витамин под капсулирана форма.

 

Източници на витамин Е са растителни масла, зърнените храни, зелените листни зеленчуци, кълнове и ядки, жълтъкът на яйцата, говежди черен дроб, фъстъчено масло, манго, бадеми, фъстъци, броколи, карфиол, киви и нерафинирани продукти.

 

Витамин D подпомага образуването на костите, съдейства за доброто кръвообращение. Допринася за здравината на зъбите, предотвратява появата на рахит у децата, поддържа доброто ниво на мускулната и нервната системи. Проучванията показват, че той помага при предотвратяването от остеропороза.

 

Четете още: Витамин D при бременност

 

Препоръчва се на бременни и кърмачки. Приема се чрез храната, но организмът сам си го произвежда с помощта на слънчевите лъчи. Недостигът на витамин D може да причини костна недостатъчност и да увеличи риска от счупвания, но предозирането с витамин D може да причини гадене, повръщане, липса на апетит, запек.

 

Източници на витамин D са млякото и зърнените храни, яйца, риба – скумрия, риба тон, сьомга, сардини, черен дроб, рафинирано олио, краве масло.

 

Витамин К допринася за нормалното развитие на костите, зъбите и хрущялите при бебето. Витамин К е съществен за нормалното оформяне на лицевите части, както и за подсилване на кръвоносните съдове и нормално съсирване на кръвта.

 

Според изследвания съдържанието на Витамин К в кърмата е недостатъчно за бебетата до 6 месечна възраст, но ако майката приема Витамин К1 по време на бременността, това увеличава нивата на Витамин К1 и К2 в кърмата.

 

Източници на витамин К са зеленчуците – зеле, карфиол, спанак, както и соята.

 

Четете още: Какво не знаем за витамините?

 

Витамин А е необходим за растежа и за зрението. Недостигът му предизвиква смущения в зрението.

 

Източници на витамин А са прясното мляко, млечните продукти, зелените зеленчуци – магданоз, спанак, марули, домати, морковите, плодове като манго, папая, дроб, рибните масла, хайвер.

 

Витамин С действа противовъзпалително и ободряващо. Този витамин влива жизненост, подпомага растежа на костите, зъбите, кръвоносните съдове.

 

Източници на витамин С са лимони, ябълки, зеле, домати, пиперки, ягодоплодни, портокали.

 

Витамините от В група:  В-1 и В-2 – те са необходими за изграждането на организма на вашето бебе и по-специално за нервната му система, кожата и очите.

 

Четете още: Кои плодове да избягвате по време на бременност?

 

Източници на витамини от група В са сушените зеленчуци, картофите, плодовете, зърнените храни, ориз.

 

Витамин B-6 подпомага функцията на мозъка. Източник на витамин В-6 са месото, зърнените храни, бананите, зелените листни зеленчуци, орехи, яйца, авокадо, и млякото и млечните продукти.

 

Витамин B-12 играе важна роля в поддържането на нервната система, усвояване на хранителните вещества, протеини, въглехидрати, мазнини, и нормалното храносмилане. Недостигът на B-12 може да доведе до анемия, и отпадналост.

 

Източниците на витамин  В-12 са черният дроб, бъбрек, месото, риба, млечни продукти, яйца.

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар