Високо кръвно налягане и бременност – факти

Високото кръвно налягане и бременността не са непременно опасна комбинация. Ето и няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат в грижата за вас и вашето бебе.

 

Да имате високо кръвно налягане (хипертония) по време на бременност – независимо дали състоянието се е развило преди или след зачеването – изисква специални грижи. Ето, какво трябва да знаете за високото кръвно налягане и бременността.

 

Има ли различни видове високо кръвно налягане по време на бременност?

 

Понякога високото кръвно налягане е налице преди бременността. В други случаи се появява по време на самата бременност. Например:

 

Гестационна хипертония

 

Жените страдащи от гестационна хипертония имат високо кръвно налягане, което се развива след 20 седмица на бременността. Няма излишък на протеин в урината или други признаци на увреждане на органите. Някои жени с гестационен диабет, в крайна сметка развиват прееклампсия.

 

• Хронична хипертония

 

Хроничната хипертония е високо кръвно налягане, което е присъствало преди бременността или до 20 седмица на бременността. Но тъй като високото кръвно налягане, обикновено няма симптоми, то е трудно да се определи кога е започнало.

 

гестационен диебат, хипертония, кръвно налягане

 

• Хронична хипертония с насложена прееклампсия

 

Това състояние се среща при жени с хронично високо кръвно налягане преди бременността, което след това се е влошило във високо кръвно налягане и белтък в урината или други здравословни усложнения по време на бременността.

 

• Прееклампсия

 

Понякога хроничната хипертония или гестационната хипертония може да води до прееклампсия – бременност, която се характеризира с високо кръвно налягане и признаци на увреждане на друга система на определени органи – обикновено след 20 седмици от бременността. Ако не се лекува, прееклампсията може да доведе до сериозни, дори фатални усложнения, за майката и бебето. Преди това, прееклампсията е била диагностицирана само, ако бременната жена е имала високо кръвно налягане и белтък в урината си. Въпреки това, експертите вече знаят, че е възможно да има прееклампсия и без белтък в урината.

 

Четете още: Прееклампсия

 

Защо високото кръвно налягане е проблем по време на бременността?

 

Високото кръвно налягане по време на бременност крие различни рискове, включително:

 

• Намален приток на кръв към плацентата

 

Ако плацентата не получава достатъчно кръв, вашето бебе може да получава по-малко кислород и по-малко хранителни вещества. Това може да доведе до забавяне на растежа, ниско тегло на бебето при раждане или по време на раждане. Недоносването може да доведе до проблеми с дишането на бебето.

 

високо кръвно налягане, бременност, рискове, бебе

 

• Отлепване на плацентата

 

Прееклампсията увеличава риска от отлепване на плацентата, при което плацентата се отделя от вътрешната страна на матката преди раждането. Тежкото разкъсване може да доведе до кръвоизливи и увреждане на плацентата, което може да бъде живото застрашаващо както за вас, така и за бебето ви.

 

• Преждевременно раждане

 

Понякога е необходимо преждевременно раждане за предотвратяване на потенциални живото застрашаващи усложнения.

 

• Бъдещи сърдечно-съдови заболявания

 

Ако имате прееклампсия, рискът от бъдещи сърдечни заболявания се увеличава. И още повече – ако сте имали прееклампсия и преждевременно раждане. За да намалите този риск, след раждането се опитайте да поддържате идеалното си тегло, да приемате разнообразни плодове и зеленчуци, да се упражнявате редовно и да не пушите.

 

Четете още: Тестване за прееклампсия

 

Какво трябва да знаете за прееклампсията?

 

Прееклампсията понякога се развива без никакви симптоми. Високото кръвно налягане може да се развие бавно и да няма фиксирано начало. Следенето на кръвното ви налягане е важна част от пренаталните грижи, защото първият признак на преклампсия е често повишаване на кръвното налягане. Кръвното налягане, което е 140/90 или повече – засечено 2 пъти на най-малко 4 часа разлика – се счита за високо.

 

прееклампсия, бременност, високо кръвно налягане

 

Други признаци и симптоми на прееклампсия включват:

• Повишен белтък в урината или допълнителни признаци на проблеми с бъбреците.

• Тежки главоболия.

• Промени в зрението, включително временна загуба на зрение, замъглено виждане и чувствителност към светлината.

• Болка високо в корема, обикновено под ребрата от дясната страна.

• Повръщане.

• Намалено отделяне на урина.

• Повишено ниво на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения).

• Увредена чернодробна функция.

• Недостиг на въздух, причинен от течност в белите дробове.

• Внезапно наддаване на тегло и оток (едем) – особено в лицето и ръцете – често съпътства прееклампсията.

 

Четете още: Заболявания, индуцирани от бременността

 

Имайте предвид, че тези симптоми могат да се появят и в нормална бременност, така че не ги считайте за надеждни симптоми на прееклампсия.

 

бебе, високо кръвно налягане, лекарство

 

Безопасно ли е да се вземат лекарства за кръвно налагане по време на бременност?

 

Всяко лекарство, което сте приели, може да повлияе на вашето бебе. Въпреки че някои лекарства, използвани за понижаване на кръвното налягане, се считат за безопасни по време на бременност, то други е добре да се избягват.

 

Лечението е важно. Рискът от инфаркт, инсулт и други проблеми, свързани с високото кръвно налягане, не намаляват по време на бременност. Освен това, може да бъде опасно за вашето бебе. 

 

Снимки: Grazia Mele, Mpilote, Hugo Studio Foter.com

Добави коментар