Високите токчета – Дневникът на една кифла

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

 

Млада, умна, свободна жена, която живее в големия град, борейки се с предизвикателствата на живота. Понякога успешно, а понякога не толкова! С творчески подход и лека ирония избрах думата „кифла”… Защото тя е сладка, тя е изкусителна, тя привлича – както хубавите мъже, така и „мухите”.

На шега или не, използвам думата кифла, по най-различни поводи. Тя се закотви в речника ми и доби своята чаровност. „Кифленето” си е част от репертоара на кифлата, наред с добрите или лошите й изяви – в работата и личния й живот. А и при всички случаи ми помага да не се взимам твърде насериозно 🙂

 

И така…

 

Това беше от онези романтични срещи, в които момичето изглеждаше като изрязана от корица на списание – красива, секси, женствена. Високите обувки й придаваха двойна доза сексапил, но влияеха и на мисленето й…

 

Не бях предполагала, че начинът на обличане може да повлияе на начина на мислене… особено, ако е подкрепено и с високи токчета. Тази мисъл се появи в главата ми преди известно време, но не й придадох особено голямо значение. Често наблюдавах приятелките си и начина, по-който се държат в зависимост от това с какво са облечени и с какви обувки са. Удивително е, каква разлика има в поведението им, когато променят визията си и сложат високи токчета.

 

Високите токчета

 

Токчетата освен, че увеличават височината на жената, но пропорционално увеличават и самочувствието й. Колкото по-високо токче, толкова по-вирната брадичка. Милото, естествено личице понякога се превръща в леко високомерно и капризно изражение. Понякога има разлика в тона, интонацията, смеха…

 

Разбира се, като истинска жена и аз не пренебрегнах удоволствието да сложа високи токчета. Напоследък редувам спортен стил със съвсем женствено, елегантно облекло. Прескачам от една крайност в друга, от кецове към токчета… забавно и поучително 🙂

 

Поучително, защото самата аз мога да изпитам разликата в поведението си, в мисленето си, в начина по-който се чувствам…

 

Високите токчета

Токчетата правят чудеса?

 

Преди няколко дни имах романтична среща с интересен и приятен мъж. Тъй като ме беше виждал само в едната светлина – кецове и спортно облекло, исках да види и „другото ми аз”. Облякох се в класическа черна рокля и високи токчета. Още преди да стигна на мястото на срещата се почувствах различна. Сякаш мисленето ми се обърна на 180 градуса. И да, бях вирнала брадичка, движенията ми бяха елегантни в синхрон с облеклото, а интонацията и смехът ми придобиха друг облик. Бях кокетна… Колкото и повърхностно да звучи, начинът по-който изглеждам влие на поведението ми… Или пък настроението ми влияе на визията ми? Истината е някъде там…

 

А защо е така?

 

Изследвах чувствата, които изпитвам когато се обличам по различен начин. Спортно – ежедневният стил и кецовете ме карат да се чувствам свободна, лека, действам със замах, чаровна съм, силата ми се проявява в движението.

 

Елегантността и високите токчета пък засилват други черти в характера ми – сексапил, женственост. Чувствам се кокетна, грациозна и много красива. Няма нищо лошо в това. Всъщност жената не се променя според облеклото, но едни или други черти от характера й се засилват или отслабват в зависимост от него.

 

Ето, защо разнообразието от дрехи и стилове помага на жената да изразява себе си по различен начин. Всеки ден да показва различни черти от характера си, защото във всичките си визии, ТЯ Е ЕДНА – но всеки път изпъква по различен начин.

 

А истинката красота се крие в усещанията, в душата и ако дрехите и обувките ни помагат да я изразяваме във всичките и форми, то тогава нека се възползваме от богатство на модните предложения. Нека се обличаме според настроението си! Тогава винаги ще бъдем в хармония с вътрешното си аз… следователно винаги ще сме красиви.

 

Докато пиша тази статия съм в домашна обстановка с пантофи на краката и се чуствам по-скоро сладка, а не секси, но идеята  за високите токчета е важна :))))

 

Всъщност изводът е, че токчетата не променят мисленето, а просто помагат да се проявят качествата, които жената несъзнателно крие.

 

Снимки: Ambro, Boaz Yiftach FreeDigitalPhotos.net

Agnieszka Sieminska www.design-warez.ru

 

 

 

 

Добави коментар