Вие питате – проф. Костов отговаря!

Проф. Д-р Иван Костов, отговори на въпросите, които ни изпратихте на нашия e-mail. По желание на самите потребителки, те ще останат анонимни. По-долу, можете да се запознаете с отговорите на Проф. Костов.

 

Потребител 1: Здравейте, предстои ми изследване с колкпоскоп, бихте ли разяснили какво представлява колпоскопията и в кои случаи се прилага?

 

Проф. Костов: Колпоскопията е специализирано гинекологично изследване, при което се прави детайлен оглед на половите органи чрез микроскоп, наречен колпоскоп. Апаратът има специално осветление, с няколко степени на увеличение и различни цветови филтри.

 

Изследването се извършва при патологичен резултат от цитонамазката и установено носителство на HPV. То може да бъде назначено при съмнение за предракови състояния и ракови изменения на шийката на матката, влагалището или външните полови органи.

 

При него могат да се установят:

 

  • Типични цервикални находки, които не се нуждаят от хистологично уточняване.
  • Суспектни цервикални находки – изменения, при които задължително се налага хистологично уточняване.

 

Колпоскопско изследване се прави и преди извършването на манипулации на шийката на матката както и след тях за проследяване резултатите от приложеното лечение.

 

Потребител 2: Здравейте, проф. Костов. Гинекологът ми препоръчва да си правя цитонамазка веднъж в годината. Необходимо ли е това и защо е толкова важно?

 

Проф. Костов: След масовото навлизане на цитонамазката като тест, въведен за първи път от Papanicolau, се отчита драстичен спад на заболеваемостта от рак на шийката на матката. Всъщност тестът позволява да се открие заболяването в най-ранен стадий. Това е от изключителна важност, защото рака на маточната шийка е един от най-разпространените, но протича без изявени симптоми и без профилактика не може да бъде открит навреме.

 

Важно е да се отбележи, че при ранното откриване на това заболяване, оперативното лечение води до 100% излекуване.

 

Чрез цитонамазката се установяват и предракови състояния, при които може да е достатъчно само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката, в който са открити изменения.

 

Потребител 3: Здравейте, Проф. Костов, имам оплаквания от урологичен характер, но изследванията на урината не показват отклонения, дали е възможно причината да е гинекологична ?

 

Проф. Костов: Анатомичните особености при жените, свързани с долния пикочен тракт, изискват специални познания.

 

Това е и причината, симптоми възникнали от долните пикочни пътища, често да приличат на гинекологични и обратното  – някои пикочни симптоми, да са причинени от заболявания на гениталните органи.

 

Женската уретра е различно устроена от мъжката и това може да доведе до болестни процеси, които почти не се срещат при мъжа. Заради тези различия, например един от основните симптоми при урологични заболявания – невъзможността на пациента да уринира (ретенция на урината) –  се пораждат от различни причини при двата пола.

 

При жената това състояние се причинява предимно заради болестни процеси в гениталиите и хирургични процедури за статична корекция на тазовите органи.

 

Неволното изпускане на урина – инконтиненцията, се среща и при двата пола, но  засяга жените много по-често. Травмата от раждане или гинекологична операция, лъчетерапията са чести причини за появата на инконтиненция.

 

Когато говорим за неизяснени гинекологични проблеми обаче, трябва да се изключи възможността за урологично заболяване. Това не може да стане само с изследването на урина, защото липсата на патологични елементи не изключва други заболявания като хроничен неспецифичен уретрит, трогонит, интерсициален цистит и др.

 

По-честото отделяне на малки количества урина от обикновеното (полакиурия) пък може да бъде причинено само от гинекологично заболяване, а изследванията да показват нормален пикочен тракт. Полакиурията може да бъде причинена от притискане на пикочния мехур от миоми, кисти или бременна матка.

 

От друга страна, болестите на уретрата, пикочния мехур и уретерите могат да наподобяват гинекологични симптоми. При обективното изследване също могат да бъдат допускани грешки.

 

Така например пълният пикочен мехур, както и бъбрек, който не е разположен на нормалното си място (ектопичен бъбрек), могат да се диагностицират като генитални тумори. Казано с други думи ако пациентката не се изследва комплексно – гинекологично и урологичо, могат да бъдат допуснати грешки в лечението ѝ и дори да се стигне до излишна операция.

 

Затова освен коремна палпация, вагинално и ректално изследване са необходими и серия от други изследвания като посявка на урина, венозна (екскреторна) урография, както и изследване на бъбречната функция и ултразвуково изследване.

 

Проф. Костов: В заключение бих искал да кажа на всички дами, независимо на каква възраст са – Не чакайте състоянието Ви да стане нетърпимо. Посещавайте редовно лекаря си за профилактични прегледи и при първи симптоми на неразположение се консултирайте с него. Повечето състояния в гинекологията са лечими, ако бъдат открити рано и бъде приложена правилната терапия.

Добави коментар