Вие питате – д-р Бъчваров отговаря!

Д-р Юрий Бъчваров, отговори на въпросите, които ни изпратихте на нашия email. По желание на самите потребители, те ще останат анонимни. По-долу, можете да се запознаете с отговорите на д-р Бъчваров.

 

Потребител 1: Здравейте, бих искал да попитам, дали физически травми получени в тийнейджърска възраст може да са причина за стерилитет?

 

Д-р Бъчваров: Да, мъжкото безплодие може да се дължи на травми в областта на тестисите. При такива би могла да се наруши кръвнотестисната бариера, която предпазва тестисите от действието на собствената имунна система и това да доведе до образуването на антитела срещу сперматозоидите.

 

За подобни проблеми обаче не бива да виним само физическите травми. Безплодието при мъжете може да се дължи и на други фактори – полово предавани инфекции, варикоцеле, силен стрес, работа с токсични или облъчващи вещества.

 

За мъжки фактор при безплодието се говори при липса или намалено количество на сперматозоидите или при невъзможност те да оплождат яйцеклетката, независимо от достатъчния им брой.

 

Причините биха могли да са генетични – нарушения в образуването на сперматозоиди или в анатомията на половата система (например, запушен канал, през който те би трябвало да преминават).

 

Полово предаваните заболявания са свързани с наличието на голям брой левкоцити в еякулата, които заедно с бактериите, причиняващи тези инфекции, отделят токсични за сперматозоидите продукти.

 

Друга причина за безплодие може да е варикоцелето – разширение на вените на тестисите, водещо до задържане на кръвта и повишаване на температурата, което пък оказва силно неблагоприятно действие върху сперматозоидите. При някои мъже варикоцелето е свързано със силен дискомфорт и дори болки, докато при други то е без симптоми.

 

Потребител 2: Как се прави спермограма, има ли определени неща, които не трябва да се правят преди нея? За колко време са готови резултатите?

 

Д-р Бъчваров: На първо място от изключителна важност е спермограмата да се направи в клиника по репродуктивно здраве, защото специалистите в тази област могат да установят дори и леки нарушения, незабележими за хората, неработещи в тази област.

 

Условията, които трябва да се спазят, са:

  • мъжът да има полово въздържание от 3 до 5 дни (не повече, освен в конкретни случаи, когато това е изрично уточнено). По-големият брой дни въздържание не води до по-добри показатели. При повече дни въздържание процентът неподвижни сперматозоиди е по-голям.

 

  • мъжът не трябва да е консумирал алкохол в големи количества през последните дни и да не е приемал антибиотик поне две седмици преди изследването. Трябва да се има предвид, че медикаментите биха могли да повлияят негативно сперматогенезата, но след 2 седмици до месец тя се възстановява.

 

При обикновената спермограма резултатът е готов до 1 час, при разширената излизат на следващия ден, защото изследването покрива повече показатели

 

Потребител 3: Здравейте, искам да попитам д-р Бъчваров има ли значение каква е работата ни за производството на сперматозоиди? Моята професия например е свързана с работа на компютър по 8 часа на ден. Това може ли да повлияе на бъдещо зачеване?

 

Д-р Бъчваров: Статистиката показва, че мъжете които стоят повече от 8 часа пред компютъра, шофьорите и работещите с петролни продукти най-често страдат от безплодие.

Йонизиращата радиация от монитора е на трето място сред причинителите на стерилитет при мъжете. На второ място са хормоналните проблеми, резултат от наднормено тегло и стрес. Най-често (в 40% от случаите) безплодието се дължи на нелекувани полови инфекции, които запушват семепроводите.

 

Тук е важно да подчертаем, че мъжете между 16 и 40 години задължително трябва да се изследват веднъж годишно. Те не бива да чакат да се появи проблем с опитите за зачеване и едва тогава да потърсят специалист. Профилактичните прегледи за мъжете са не по-малко важни от тези при жените.

 

Трябва да се има предвид, че влияние върху оплодителната способност оказват и някои хормонални смущения, излагането на външни токсични въздействия, йонизиращи лъчения, работата с пестициди.

 

До стерилитет може да доведе и честото и продължително излагане на горещина – прекаляването с горещи вани, джакузи, сауни или топли минерални басейни. Рискове крият и професиите, свързани с дълго седене на едно място, например всекидневно шофиране.

Добави коментар