Великденски символи и традиции в Западна Европа

Великденските традиции съществуват от векове, въпреки че няма да откриете много от тях в Библията. Един от най-известните символи на Великден в Западна Европа и САЩ, например, Великденския заек, се въвежда за първи път в Америка от германски имигранти.

 

Смята се, че боядисването на яйцата датира от XIII в. Другите традиции, като великденските бонбони и шоколади, се появяват по-скоро, но успешно се превръщат в част от Великденския празник.

 

Великденският заек

 

В Библията определено не е споменат дългоух и пухкав заек, който носи боядисани яйца на послушните деца. Въпреки това Великденският заек се е превърнал в един от символите на Великден.

 

Четете още: Великденско забавление за цялото семейство

 

Точният му произход не е съвсем ясен. Знае се обаче, че зайците са символ на плодородието и новия живот. Според някои източници, Великденското зайче пристига за пръв път в Америка през 1700 г. от германски имигранти, заселили се в Пенсилвания и донесли своята традиция.

 

Децата им направили нещо като гнезда, в които зайчето да може да остави шарените яйца. В крайна сметка този обичай се разпространява в САЩ, а след това и в Европа. С времето гнездата се заменят от украсени великденски кошници, пълни с бонбони и малки подаръчета. Освен това, децата често оставят и някое друго морковче за зайчето, в случай, че се е уморило от цялото подскачане.

 

Великденски яйца

 

Въпреки че Великден е религиозен празник, някои от традициите (като боядисването на яйцата) са по-скоро езически обичай. Яйцето е древен символ на новия живот. От християнска гледна точка, великденските яйца символизират възкресението на Исус.

 

Четете още: Как да сварите яйца, без да се спукат?

 

Според едно от обясненията защо хората са започнали да боядисват яйца е, че те са били забранени по време на постите. Хората са ги украсявали и боядисвали, за да отбележат периода на покаяние и пост, след което са ги изяждали, за да отпразнуват Великден.

 

Великденски сладки

 

Традиционните за Западна Европа великденски сладки и бонбони стават все по-популярни в България през последните години. Сред най-известните лакомства в този ден са шоколадовите яйца. Те се появяват в Европа в началото на XIX в. По-късно се въвеждат и шоколадовите зайчета, които днес лесно можем да намерим във всеки магазин с наближаването на Великден.

Добави коментар