Вашият гид за бебешките настинки

Средната продължителност на настинката e максимум 10 дни – толкова време е необходимо докато бебето се почувства отново съвсем здраво. Ето и какво да правите, за да се оправи бебето ви възможно най-бързо:

 

Хидратиране

 

Без значение от възрастта на вашето бебе, хидратацията е от съществена важност. Особено когато се бори с настинката. То ще иска да суче или да пие от бутилка по-често, когато е болно, защото се нуждае от това.

 

Ако бебето е по-малко от 4 месеца му давайте само кърма или адаптирано мляко. След 4 месеца, може да му давате по малко вода, а след 6 месеца вече може да му давате вода и сокове.

 

Свалете температурата

 

Можете да използвате определени лекарства за сваляне на температурата, само ако бебето ви е на 4 или повече месеца. Задължително се консултирайте с лекар за подходящ медикамент и правилната му доза. Ако бебето ви е на 3 месеца или по-малко и има висока температура, трябва веднага да се свържете със своя педиатър.

 

Четете още: Пролетна алергия при новородените

 

Използвайте спрей за нос

 

Дори на възрастните им е трудно да спят със запушен нос. А сега си представете, че сте бебе, което дори не може да издуха носа си за облекчение. Препоръчително е да използвате назален аспиратор или физиологичен разтвор преди хранене и сън, за да изчистите носа и да улесните изхвърлянето на секрета в задната част на гърлото.

 

Бебета под 1 г. обикновено не дишат много добре през устата си, така че когато носът е запушен, това е изключително неприятно за тях.

 

Сложете овлажнител

 

Овлажнителят в стаята на бебето по време на сън или през нощта може да помогне с кашлицата предизвикана от сухия въздух. Добавянето на една или две капки масло от мента, евкалипт или борово масло също може да помогне за облекчението на бебето. Също така не поддържайте температурата в стаята твърде висока, защото това може да влоши състоянието на бебето.

 

Направете парна баня

 

Можете да облекчите малко симптомите, като пуснете топлата вода в банята и стоите там около 15 мин с бебето, изложени на парата. Топлината разхлабва секрета в носа и гърдите му и облекчава задуха.

 

Четете още: Бебето ми диша шумно – трябва ли да се притеснявам?

 

Не му давайте от лекарствата без рецепта

 

Повечето лекарства за настинка, които се предлагат без рецепта, не се препоръчват за деца под 6 годишна възраст. Обикновено антибиотици не са необходими, освен ако настинката не се превърне в ушна инфекция или пневмония. Ако бебето ви има висока температура в продължение на повече от 3-4 дни или виждате, че симптомите му се влошават – посетете лекаря си.

 

Повдигнете главата

 

Ако бебето спи под лек наклон, това може да помогне за облекчаване на течащия нос. Можете да поставите няколко кърпи под главичката на бебето, за да се повдигне. Никога не използвайте възглавници, за да подпрете бебето си, тъй като те крият опасност от задушаване. Не подпирайте цялото креватче или ясла, защото може да се преобърне.

 

Мийте ръцете си

 

Според центровете за контрол на заболяванията, 80% от всички инфекциозни заболявания се предават чрез ръцете. Всеки, който държи или си играе с бебето, трябва да се погрижи ръцете му да са чисти. Също така почиствайте ръцете на бебето си често, особено заради техния навик да пъхат всичко в устата си.

 

Разпознаване на симптомите

 

Ако бебето ви има чист, течащ секрет от носа, който става гъст и обезцветен, придружен от температура, плаче много или си пипа ушите, обадете се на лекаря си. То може да има инфекция на средното ухо. Винаги взимайте предвид как обичайно изглежда бебето, преди да определите неговите симптоми.

Добави коментар