Вашето бебе – радвайте му се

Появата на бебето може да внесе истински хаос в живота на новите родители. Липсата на опит може да доведе до много тревоги и притеснения. Не трябва да забравяте обаче, че бебето е плод на вашата любов и освен да се грижите за него, трябва да му се радвате.

 

Понякога така се говори за вниманието и грижите, които бебетата изискват, че човек може да помисли, че те се раждат с намерението на всяка цена „да се качат на главите“ на родителите си. Това не е вярно! Бебето се ражда, за да бъде разумно и дружелюбно човешко същество.

 

От какво се нуждаят бебетата?

 

Бебетата не изискват толкова много неща – искат да са нахранени, да са сухи, да се наспиват и да контактуват с родителите си. Не се страхувайте да предложите храна (кърма или адаптирано мляко) на бебето си, когато смятате, че е гладно. Ако сте сгрешили, то просто ще откаже да я приеме.

 

Не се страхувайте да го обичате и да му се радвате. Всяко бебе се нуждае от усмивка, от някой, който да си говори или да си играе с него и от нежна и любяща ласка не по-малко, отколкото от витамини и калории. Именно това ще го направи човек, който обича хората и е способен да се радва на живота. Бебе, което не получава любов, като порасне, става студен и неотзивчив човек.

 

Защо бебетата плачат?

 

Не се страхувайте да откликвате, когато бебето плаче. В първите седмици то плаче, защото нещо не е наред – възможно е да е гладно, да го боли коремчето, да е уморено или недоволно. Възможно е да се нуждае от носене, люлеене или разхождане. Тревогата, която изпитвате, когато го чуете да плаче, и желанието да го успокоите са вродени. Няма да го разглезите, като откликвате всеки път, когато плаче.

 

Четете още: Кога бебето ми може да започне да ползва биберон?

 

Как да изградите навици на бебето?

 

Всички родители се опитват да изградят добри и здравословни навици в децата си. Затова ги заучават да се хранят в подходящите часове или се опитват да им изградят режим на сън. Разбира се, това може да отнеме известно време, но рано или късно детето ще нагоди навиците си с начина на живот в семейството, като за това ще бъде необходимо само минимално напътствие от ваша страна.

 

Как се развиват бебетата?

 

Всяко бебе е различно от другите и се развива по различен начин, затова му се радвайте, че е такова, каквото е. Някои бебета се развиват физически по-рано от други – започват да сядат, да се изправят или прохождат. Но при тях може да се забави развитието на фината моторика или говора. Възможно е да започнат да се обръръщат по-рано, да се изправят и да пълзят, но да проходят по-късно от връстниците си.

 

Ако бебето се развива по-бързо физически и изпреварва другите, възможно е по-късно да поникнат зъбите и обратно. Дете, което впоследствие става отличен ученик, може  да проговори късно и за известно време да поражда страх у родителите си, че изостава в развитието си.

 

Четете още: Колики – как да се справите? – част 1

 

Нарочно изброяваме такива примери на деца с неравномерно развитие, за да ви покажем, че всеки човек се развива по различен начин и притежава различни качества.

 

Обичайте детето си такова, каквото e

 

Обичайте детето си такова, каквото е, радвайте се на това, което прави и не обръщайте толкова внимание на качествата, които му липсват. Не ви давамe този съвет от сантименталност. Той има голяма практическа стойност. Едно дете, което е обичано и ценено такова, каквото е, ще порасне щастливо и уверено в себе си. То ще използва максимално своите способности и възможности. С лекота ще преодолява всякакви затруднения.

 

Ако детето не е било прието безрезервно от родителите си и винаги е чувствало, че не е такова, каквото трябва да бъде според техните критерии, ще израсне без увереност. Ако детето има физически или психически недостатък, при такива родители влиянието му ще се увеличи десетократно.

 

Бебетата комуникират чрез плач

 

Ако бебето си омотае главата в нещо, започва инстинктивно да се бори с него и да плаче. Ако храната не му е достатъчна, то вероятно ще плаче за още. При силна светлина то ще мига и проплаква. Бебето спи толкова, колкото му е необходимо. Като същество, което още не говори и не знае нищо за света, то все пак може да съобщи от какво има нужда.

 

Четете още: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето – част 1

 

Очакванията на родителите

 

Обикновено когато родителите видят новороденото за първи път след раждането, те се изненадват от това как изглежда то. В най-честия случай кожата му е покрита с верникс – белезникава мазнина, която предпазва кожата му от околоплодните води в утробата.

 

Ако раждането е било нормално (вагинално), главата му може да бъде леко деформирана – издължена назад, с ниско чело и дори – несиметрична. По време на самото раждане може да се получи хематом – подкожен кръвоизлив, предизвикващ подутина, която изчезва след няколко седмици. Два дни след раждането може да се появи жълтеница, която в най-честия случай продължава около седмица.

 

Тялото на бебето е покрито с мъх – лануго. Обикновено той пада след седмица. През следващите две седмици кожата му може да се обели на сухи люспици. Някои бебета се раждат с черна коса, която може да е пораснала дори по челото, до веждите. Не се притеснявайте – първата коса обикновено пада, а новата, може да изглежда съвсем различно във всяко отношение.

Добави коментар